Imprimare

Oficial SUA: NATO se va reuni de urgenta si va actiona daca apar "omuleti verzi" in Republica Moldova


Oficialul american Earle Litzenberger a declarat, miercuri, ca NATO se va reuni de urgenta si va decide ce actiuni colective sunt "adecvate" in cazul in care in R. Moldova ar aparea "omuleti verzi", scrie gandul.info.

 "Republica Moldova are o pozitie dificila din cauza situatiei din Transnistria. Continuam sa sprijinim si sa negociem o solutie in ceea ce priveste integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere «5 plus 2» in vederea gasirii unei solutii. Monitorizam situatia in Transnistria, asa cum facem in toate tarile din vecinatatea estica a Aliantei", a declarat  Earle Litzenberger.

Potrivit oficialului, NATO are in vedere demararea unui program care sa ajute R. Moldova sa construiasca o aparare care sa faca fata provocarilor viitoare.

"Sunt sigur ca daca s-ar intampla asa ceva, NATO se va reuni de urgenta si va lua in considerare actiuni colective adecvate. Totodata, statele vor putea raspunde in mod individual", a spuns Litzenberger, fiind intrebat daca NATO are un plan de aparare impotriva  "omuletilor verzi".

In ceea ce priveste Ucraina, oficialul SUA a precizat ca se exercita "o presiune diplomatica intensa" asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.