Imprimare
PDF

NATO confirma reprogramarea reuniunii ministrilor sai de externe pentru 31 martie


NATO a confirmat luni ca reuniunea ministrilor de externe aliati a fost reprogramata pentru 31 martie, dupa ce secretarul de stat american a anuntat ca nu va lua parte la intalnirea prevazuta initial pentru 5-6 aprilie, relateaza DPA si AFP.

"Reuniunea ministrilor afacerilor exterme din NATO a fost devansata pentru 31 martie", a transmis pe Twitter purtatoarea de cuvant a Aliantei nord-atlantice, Oana Lungescu.

Aceasta decizie este considerata un efort al Aliantei de a se adapta la programul secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, despre care s-a anuntat initial ca nu va participa la reuniune, Departamentul de Stat urmand sa-l trimita in locul sau pe sub-secretarul de stat insarcinat cu afaceri politice, Tom Shannon. Miercurea trecuta, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a agreat cu seful diplomatiei americane sa caute o data ce ar permite tuturor aliatilor NATO sa participe la reuniunea ministeriala, dupa ce in ajun Departamentul de Stat al SUA anuntase ca Rex Tillerson nu va participa la reuniunea din 5 si 6 aprilie de la Bruxelles.

"Nu-i bine", a scris pe Twitter fostul ambasador american in Rusia, Michael McFaul. "Tillerson trebuie sa se duca mai intai la Bruxelles inainte de Moscova", aluzie la faptul ca seful diplomatiei americane intentioneaza sa mearga in vizita in Rusia, tot in aprilie, ceea ce a ridicat semne de intrebare in legatura cu prioritatile Casei Albe, conform Agerpres.

Presedintele american, Donald Trump, a criticat in repetate randuri NATO pe care o considera o alianta "depasita". Totusi, dat fiind rolul proeminent al SUA in cadrul Aliantei, este extrem de rar ca un secretar de stat american sa lipseasca de la o reuniune la nivel ministerial.