Imprimare
PDF

NATO avertizeaza din nou: vom apara Tarile Baltice in cazul unui atac militar din partea Rusiei


Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va asigura securitatea tarilor baltice, in cazul unei amenintari sau atac din partea Rusiei, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Philip Hammond, intr-un interviu pentru BBCi.

"Nu intentionam sa luptam cu rusii in Ucraina si am spus raspicat acest lucru. Insa, in cazul unei interventii (armate ruse) in tarile baltice, aceasta va insemna ca prevederile statutului NATO (articolul 5, privind securitatea colectiva) pot fi activate", a spus Hammond, fara a preciza daca are in vedere actiuni militare.

Intrebat daca Marea Britanie si-a schimbat parerea de a nu livra arme Ucrainei, seful diplomatiei britanice a raspuns ca aceasta problema se afla sub controlul permanent al guvernului de la Londra, iar o decizie depinde de situatia concreta (din estul Ucrainei).

Philip Hammond a declarat, de asemenea, ca Marea Britanie nu si-a schimbat atitudinea fata de Rusia, considerata in Occident parte implicata in conflictul din Ucraina, si se pronunta in continuare pentru inasprirea presiunilor la adresa Moscovei.

"Dupa atacul asupra orasului Mariupol trebuie sa urmeze o amplificare a presiunii, dar aceasta nu inseamna un nou razboi rece. Suntem convinsi ca tarile eliberate de sub influenta Rusiei sunt in stare sa-si aleaga singure calea de dezvoltare. Insa Vladimir Putin are o parere diferita, el doreste ca aceste tari sa se afle in sfera lui de influenta", a declarat Hammond in interviul pentru BBC, citat de agentia RIA Novosti.

In acelasi timp, seful diplomatiei britanice a recunoscut ca in ultima vreme situatia din zona de conflict din estul Ucrainei a evoluat intr-o directie pozitiva.