Imprimare

NATO a testat cu succes un adapost estonian anti-bombardament realizat din plastic


Noul adapost anti-bombardament este realizat din plastic, poate gazdui pana la 12 persoane si poate fi montat in doar doua ore. Acest „buncar“ a fost creat de estonieni si testat, cu succes de bombele NATO si nu numai.

La prima vedere, obiectul galben plasat intr-o groapa arata ca o teava supradimensionata. Insa, obiectul din plastic are un scop precis: poate salva viata a maxim 12 persoane. Tubul este un adapost anti-bombardament, realizat pentru oricine se simte amenintat de vreun atac militar, informeaza „Ukraine Today“.

Compania estoniana Terramil este cea care a creat adapostul din plastic. „Fiecare regiune care are vreo criza militara se poate proteja prin realizarea acestor sisteme“, explica co-inventatorul Peeter Kirtsi.

Pentru a testa produsul, fortele armate ale SUA, dar si cele estoniene, au fost chemate pentru a trage cu obuze langa adapostul anti-bombardament. Una dintre bombe a explodat la doar patru metri de adapostul care a supravietuit exploziei. Investitorii spun ca acesta nu a fost singurul test pe care l-a trecut dispozitivul.

„Pentru a obtine rezultate mai bune, am plasat senzori pe si in adapost ca sa masoare presiunea, vibratiile, nivelurile sunetului, tot ce poate reprezenta un pericol pentru oamenii dinauntru. Pana acum, nu s-a inregistrat nicio dauna“, adauga Kirtsi.

Producatorii adapostului scot in evidenta faptul ca acesta este usor si simplu de instalat, intr-o perioada foarte scurta. Desi este necesara o groapa in care sa fie plasat, asamblarea adapostului se realizeaza in doar doua ore. Adapostul anti-bombardament, echipat moderat pentru 12 persoane costa aproximativ 18.000 de euro, conchide „Ukraine Today“.