Imprimare

NATO a infiintat un „telefon rosu“ cu armata rusa pentru prima data dupa Razboiul Rece


Alianta Nord-Atlantica a infiintat, pentru prima data dupa Razboiul Rece, o linie de telefon militara directa cu armata rusa, pentru situatii de urgenta, in contextul tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relateaza ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„NATO si autoritatile militare din Rusia mentin legaturi de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa si presedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor rusi“, au declarat surse de la Alianta Nord-Atlantica citate de FAZ.

Canalele de comunicatie sunt in continuare deschise si este necesar sa fie testate in mod regulat, a adaugat sursa citata.

Contactata de ziar, Alianta Nord-Atlantica nu a precizat cand a fost activat sistemul.

Ea are la baza o initiativa a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, in decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgente, avand in vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Moscova si-a intensificat in ultima perioada zborurile unor bombardiere cu raza lunga de actiune, care pot fi inarmate nuclear. Pilotii NATO au efectuat numai anul trecut 400 de misiuni de interceptare a unor avioane militare rusesti, in apropierea spatiului aerian al Aliantei Nord-Atlantice, care zburau cu transpondorul oprit si/sau fara sa comunice planuri de zbor controlorilor de trafic aerian.

Statele Unite si Rusia au creat, dupa criza rachetelor din Cuba, in 1962, o legatura telegrafica permanenta intre fortele lor armate, cunoscuta sub numele "telefonul rosu".