Imprimare
PDF

Kovesi: Daca ne CRITICA mai multe persoane, inseamna ca SUNTEM PE DRUMUL cel bun


Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit, in emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV, despre cele mai importante dosare de coruptie, dar si despre dorinta parlamentarilor de a face modificari in noul cod penal. Cele mai importante declaratii:

UPDATE Laura Codruta Kovesi a vorbit si despre comentariile despre ofiterii acoperiti din randul magistratilor. "Nu am avut semnale, dar foarte bine ca se verifica. Nu cred ca exista acoperiti in DNA, ma bazez pe calitatea profesionala a colegilor cu care lucrez. Imi cunosc bine colegii, nu cred ca SRI are nevoie de acoperiti in DNA. Eu nu cred ca sunt ofiteri acoperiti in DNA", a spus Kovesi.

UPDATE Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a comentat si declaratia lui Victor Ponta, conform careia "PNL nu ne poate da jos, daca ne da jos DNA, asta e": "Pana in acest moment, nu are nicio calitate, de invinuit sau de suspect, in dosarele DNA.

UPDATE Kovesi despre relatia cu Klaus Johannis si Victor Ponta: "Cu actualul presedinte, nu am avut nicio discutie legata de dosare. Am avut o discutie inaintea prezentarii raportului de activitate. Nu am avut discutii punctuale legate de numite dosare, ci pe chestiuni de principiu, care vizeaza institutia, nevoia de resurse umane, nevoia de a modifica anumite legi. Nici cu premierul nu am discutat despre dosare niciodata. Singurele discutii pe care le-am avut cele privind invitatia lui de a participa la raportul de activitate si, anul trecut, despre suplimentarea schemei de personal cu 50 de politisti". De asemenea, Laura Codruta Kovesi a spus ca, nici cu fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, nu a discutat niciodata despre dosare penale.

UPDATE Laura Codruta Kovesi a vorbit si despre relatia cu politicienii si oamenii cercetati: "N-as putea spune ca am simtit presiuni puternice din partea unui politician. In primul rand, eu nu vorbesc cu politicienii decat in cadru institutional. Presiunile asupra procurorilor sau institutiei pot fi directe si indirecte. Marea majoritate a presiunilor indirecte se fac prin intermediul mass-media. Un procuror nu poate sa iasa public sa comenteze un dosar pe care il are in lucru si e dificil atunci cand o persoana sustine, de exemplu, in public, ca e un dosar care nu are la baza niciun fel de proba, un procuror sa nu poata sa iasa sa spuna <<Stiti, eu am in dosar 5 martori, 3 expertize>>".

UPDATE Laura Codruta Kovesi a vorbit si despre viitorul sau: "Imi doresc sa imi duc mandatul la bun sfarsit. Nu ma intereseaza sa plec la nicio institutie europeana, nu vreau sa candidez pentru nicio functie publica".

UPDATE "Daca ne critica mai multe personae, inseamna ca suntem pe drumul cel bun", a mai spus Kovesi.

UPDATE "Sunt anchetate persoane din toate partidele politice. Nu alegem partidul, ci faptele de coruptie. Nu e vina noastra ca anumite persoane comit in continuare fapte de coruptie", a mai spus Kovesi.

UPDATE Despre Dosarul EADS: Se lucreaza in fiecare zi la dosarul EADS. In nicio zi nu se sta. Ca si in cazul Microsoft, vorbim de fapte care au fost comise intr-un interval de timp mare, de 6, 7 sau 8 ani.

UPDATE Laura Codruta Kovesi i-a raspuns si lui Liviu Dragnea, cel care a spus ca a indemna oamenii sa vina la vot a devenit o ilegalitate in Romania. "Nu comentez ce spune domnul Dragnea", a spus procurorul ef al DNA. Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in "Dosarul Referendumului".

- Toti suntem egali in fata legii. Nu inteleg cum unii oameni pot fi arestati, iar parlamentarii care sunt sunt protejati de colegii sai sa fie privilegiati.

- Anchetele procurorilor au bagat panica in actuala clasa politica. De aceea se incearca modificarea Codului Penal. Cred ca e o incercare de a limita atributiile procurorilor, nu cred ca in Romania s-a inventat masura arestarii preventive in 2015, nici catusele nu au fost inventate acum.

- La finalul fiecarei investigatii, persoanelor pe care DNA le intercepteaza li se comunica intotdeauna acest lucru. Niciodata nu inregistram o persoana fara a avea autorizatie de la judecator sau fara a respecta dispozitiile legale. Avem un birou tehnic, infiintat prin lege, si potrivit legii putem sa facem in mod direct aceste interceptari.