Imprimare
PDF

Incepe contraofensiva occidentala in Ucraina: Londra confirma ca va trimite experti pentru a instrui trupele ucrainene, SUA pregateste 300 de specialisti militari


Ministrul britanic de externe Philip Hammond a anuntat ieri, in cadrul unei vizite la Kiev, ca Marea Britanie va trimite experti militari in Ucraina pentru a instrui fortele armate ale acestei tari.

"Suntem foarte mandri ca putem contribui in mod practic la intarirea capacitatii de aparare a fortelor armate ucrainene, prin trimiterea de experti militari", a afirmat Hammond dupa discutiile purtate la Kiev cu omologul sau ucrainean Pavlo Klimkin, dupa cum relateaza agentia spaniola EFE, preluata de Agerpres.

Potrivit sefului diplomatiei de la Londra, expertii britanici vor participa la exercitii de formare si instruire a soldatilor din Ucraina, asa cum a anuntat la sfarsitul lunii februarie premierul britanic David Cameron.

In acelasi context, Philip Hammond a subliniat faptul ca punerea in aplicare a acordurilor din 12 februarie de la Minsk este "obligatorie", adaugand ca atat Marea Britanie, cat si SUA considera ca actualul proces de pace pentru estul Ucrainei trebuie sa fie "ireversibil".

"In acest fel, vom trimite un semnal clar Rusiei ca ea trebuie sa le respecte (acordurile de la Minsk) pentru ca sanctiunile sa fie ridicate", a afirmat ministrul britanic, conform aceleiasi surse.

La randul sau, Pavlo Klimkin a declarat ca l-a informat pe omologul sau britanic despre progresele inregistrate in privinta retragerii armamentului greu din zona de conflict, parte a acordurilor de la Minsk.

Rusia a criticat planurile Marii Britanii si ale SUA de a trimite instructori militari in Ucraina, precum si posibila livrare de arme catre fortele Kievului, considerand ca toate acestea sunt factori destabilizatori pentru situatia din estul Ucrainei.

Ambele parti implicate in confruntarile din estul separatist ucrainean au anuntat ca si-au retras o parte din armele lor grele de pe linia frontului, dar observatorii internationali nu au fost in masura sa confirme ca aceasta retragere este completa.

Si site-ul american DefenseNews scrie ca SUA examineaza posibilitatea de a trimite 300 de instructori militari in Ucraina. Portalul citeaza in acest sens un document postat de administratia americana pe un site dedicat licitatiilor pentru contracte publice.

Astfel, guvernul american cauta o companie care sa transporte soldati de la aeroportul international Lvov spre Yavoriv, unde se afla un centru de instructie al armatei ucrainene. Anuntul specifica insa ca este vorba de o misiune de instructie sub egida centrului international de securitate si mentinere a pacii.

Marti, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Internarme, este favorabil ca Statele Unite sa furnizeze arme Ucrainei in cadrul NATO, potrivit unor declaratii facute la Washington.

"Cred ca ar trebui sa analizam furnizarea" de arme Ucrainei, iar "acest lucru ar trebui sa se faca in cadrul NATO", a declarat Dempsey in fata comisiei fortelor armate din Senat. Acest lucru ar trebui facut in cadrul NATO, pentru ca "scopul final al lui Putin este fracturarea NATO", a subliniat el.