Imprimare
PDF

French Kahn-Kahn


Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a devenit cel mai comentat oficial internaţional de câteva zile încoace - mai exact de când a declarat că „state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România“ au „prăpastia chiar în faţă“ deoarece „încetarea plăţilor este iminentă“.

Chiar dacă era ultima din cele 5 state aruncate de directorul FMI în prăpastie (na, că Bulgaria iar a scăpat!), România mediatică a savurat din plin pericolul. Întâi, fiindcă veştile rele se bucură întotdeauna de o primire entuziastă şi apoi fiindcă ele au obiceiul de a se adeveri mai lesne decât celelalte. Imediat, dl Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, şi-a contrazis şeful aflat într-un dans electoral spectaculos (French Kahn-Kahn, căci dl Kahn speră să devină candidatul socialiştilor francezi la preşedinţie) arătând că bugetul României e pe cale să se echilibreze iar guvernatorul Mugur Isărescu a ironizat stilul prăpăstios al directorului FMI: „aşa de credibilă a fost ştirea, că leul a început să se aprecieze“. Regele junglei a simţit pericolul. Oricum, ideea că am coborât de pe culmile disperării direct pe buza prăpastiei a produs senzaţii tari la Bucureşti - nu de alta dar am putea ajunge foarte repede acolo unde a cobit directorul FMI dacă ratăm acordul cu FMI (şi împrumuturile) şi dacă aplicăm legi precum cele votate în ultima vreme chiar de parlamentari PDL: reducerea TVA, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei şi reducerea Cotei Unice - înainte de a avea cu ce să le suplinim. Şi PDL şi PSD şi PNL ştiu foarte bine aceste riscuri şi totuşi nu se opresc din prăpăstii. Preşedintele Băsescu s-a văzut nevoit să lanseze „un ultim apel căci la anul va fi prea târziu“ cerând partidelor să respecte „celebrul moratoriu“ măcar o lună ca să treacă legile necesare acordului cu FMI. Dl Băsescu n-a iertat nici „fetele rujate, cu ochii cât cepele“ care jelesc reducerea salariilor şi nici parlamentul „care s-a dat din nou în stambă“ schimbând legea pensiilor - deşi aceasta n-ar fi ajuns să fie forfecată dacă o fată rujată, cu ochii cât cepele, nu s-ar fi dat în stambă votând-o fraudulos şi complicându-i astfel situaţia. Ultimul apel al dlui Băsescu i-a găsit pe şefii opoziţiei foarte ocupaţi: „Băsescu să facă apel la propria echipă“ i-a replicat dl Năstase în timp ce dl Antonescu a răspuns şi mai drastic: „e propagandă pentru proşti“. Considerându-se deştept, dl Antonescu circulă deja cu girofar (la BMW) deşi n-are dreptul decât la giruetă.

Scris de Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza