Imprimare
PDF

Federica Mogherini: Sanctiunile impotriva Moscovei, pastrate cat timp acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin


Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, a declarat miercuri ca sanctiunile care vizeaza Moscova sunt mentinute pentru ca armistitiul in conflictul din Ucraina nu a fost implementat pe deplin, precizand ca o Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul nimanui, informeaza Reuters.

"La fel ca in China, prioritatea noastra europeana este ca violenta sa inceteze in estul Ucrainei. Eforturile noastre, ca europeni, sunt concentrate pe deplina implementare a acordurilor de la Minsk si contribuim concret la acest lucru", a declarat Federica Mogherini, la Universitatea din Beijing.

"In acelasi timp, Uniunea Europeana a dezvoltat o politica de sanctiuni fata de Rusia, dar nu pot sublinia destul in toate discursurile mele ca o politica a sanctiunilor nu este in sine o politica - este un instrument, o unealta. Si ca atare, o pastram atat timp cat acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin", a mai spus sefa diplomatiei europene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat marti "pe cineva din cadrul UE" ca incearca sa asigure ca incetarea focului in estul Ucrainei nu se respecta.

"O Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul Uniunii Europene, nu este cu siguranta in interesul poporului rus si cred ca nu este in interesul liderilor rusi, dar ei sunt cei care trebuie sa decida", a precizat Federica Mogherini.

Pe 12 februarie, separatistii prorusi si Guvernul ucrainean au convenit asupra armistitiului, care nu a reusit sa opreasca luptele din estul Ucrainei.