Imprimare
PDF

Discursul Reginei Marii Britanii, un ritual fastuos care deschide sesiunea parlamentara


Miercuri, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis, formal, o noua sesiune a Parlamentului Britanic. In cadrul unui ritual fastuos, monarhul de 89 de ani a citit un discurs scris de Guvernul conservator prin care se stabileste agenda sesiunii parlamentare. Membrii Parlamentului dezbat apoi legislatia si voteaza agenda.

Pe calendarul Parlamentului britanic, discursul Reginei este principalul eveniment ceremonial. Miercuri dimineata, s-au adunat multi oameni pentru a o vedea pe Regina cum porneste de la Palatul Buckingham catre Westminster, intr-o trasura. Ea va fi escortata de membri ai cavaleriei regale.

Regina a fost asteptata sa soseasca la Westminster la 11.15, ora locala (13.15, ora Romaniei). Ea a condus o procesiune prin galeria regala, care a fost plina de sute de oaspeti, catre incaperea Camerei Lorzilor, unde membri din clasa superioara britanicaii asteptau discursul, noteaza „Wall Street Journal“.

Aici, un delegat special cunoscut sub numele de „Black Rod“ - Bastonul Negru, care este mesagerul Reginei, ii cheama pe membri Camerei Comunelor sa asculte discursul.

In mod traditional, parlamentarii se supun chemarii doar dupa ce-i vor tranti usa in fata mesagerului, fapt ce simbolizeaza independenta Parlamentului fata de monarh. Apoi, membri Parlamentuluiil urmeaza pe „Black Rod“ in Camera Lorzilor, pentru a asculta discursul.

Discursul Reginei Elisabeta a II-a

Purtand coroana imperiala, incrustata cu diamante, Regina va rosti discursul scris de conservatori de pe tronul aurit din Camera Lorzilor. Discursul, care se asteapta sa fie scurt, traseaza politicile Guvernului si legislatia propusa pentru sesiunea parlamentara.

Discursul Reginei este singura ocazie cand cele trei elemente ale politicii britanice (Camera Lorzilor, Camera Comunelor si Regina) se intalnesc.

Regina Elisabeta a II-a a lipsit la doar doua ceremonii de deschidere a sesiunii parlamentare, in domnia ei de 63 de ani. Prima data s-a intamplat in 1959, pe cand era insarcinata cui Printul Andrew, iar a doua oara in 1963, cand trebuia sa-l nasca pe Printul Edward.