Imprimare
PDF

Despre succesul în business a tinerelor antreprenoare din zona Moldovei


Un studiu al Băncii Mondiale la care au participat 12.000 de femei din 22 de țări a arătat că "femeile vor fi motorul cel mai puternic în reluarea creșterii economice mondiale". Plecând de la acest studiu, Monitorul de Iași își propune să scrie o serie de interviuri cu femei tinere antreprenoare din zona Moldovei, care au avut curajul să se lanseze într-o lume considerată încă a bărbaților, apanaj ce s-a strecurat împreună cu noi în secolul XXI.

Vom începe seria de interviuri cu Sabina Tănasă, o tânără antreprenoare, absolventă a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, ce a pus bazele unui proiect cunoscut sub numele de Sante Tour, prin care promovează un domeniu de nișă – turismul medical.

De ce ai ales acest domeniu?

Cred că sunt în situația în care pot spune că domeniul m-a ales pe mine. La absolvirea facultății de Relații Internaționale și Studii Europene din Iași, am plecat la București să îmi încep cursurile de masterat, cu gândul că îmi voi pune bazele unei cariere în diplomație. Se pare ca planurile de acasă nu au coincis cu cele ale vieții și am ajuns să lucrez ca regizor la o emisiune medicală în Turcia, unde am descoperit satisfacția pe care ți-o oferă posibilitatea de a ajuta și de a da o nouă șansă oamenilor bolnavi.

Cu toți am auzit de turismul clasic. Dar ce implică turismul medical?

Turismul medical este o activitate relativ la început de drum în țara noastră, dar care, în țări precum Franța, Germania sau Turcia joacă un rol extrem de important. Producția și consumul de servicii de îngrijire a sănătății, și în acest context, mobilizarea pacienților la un nivel internațional este o chestiune ce a existat de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, mobilizarea s-a accentuat în ultimii ani datorită globalizării tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, atenția concentrându-se pe crearea unei piețe de turism medical la nivel mondial.

Deși sunt o multitudine de definiții referitoare la conceptul de turism medical, pot fi specificate o serie de elemente comune precum scopul sau perioada călătoriei. În consecință, turismul medical se referă la deplasarea de la locul de reședință în alt loc, în scopul de a beneficia de un tratament de sănătate pentru o perioadă de minim 24 de ore. Persoana care călătorește în scopul mai sus menționat se numește ”turist de sănătate”.

 

Ce te determină să continui să te dezvolți și să îți conduci afacerea pe drumul către succes?

Dorința de a face o schimbare în viețile oamenilor. Lev Tolstoi spunea la un moment dat că ”cel mai fericit om este acela care face fericiți un număr cât mai mare de oameni”. Este unul din motto-urile care mă ghidează în viață și în tot ceea ce fac.

Ce îți place cel mai mult la a fi antreprenor?

Sunt multe lucruri care îmi plac: de la satisfacția pe care o am atunci când văd rezultatele mult așteptate ale pacienților, de la aprecierea lor și lecțiile de viață pe care, la rândul meu, le am de învățat de la aceștia și până la libertatea de a lua deciziile. Iar atunci când deciziile se dovedesc a fi cele mai bune și reușesc să obțin constant rezultate care îmbunătățesc viața pacienților mei, sentimentul de satisfacție este neprețuit.

Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim și este firesc să întâmpinăm dificultăți. Cum depășești obstacolele apărute?

Atunci când vorbim de sănătate, invitabil mă confrunt și cu situații mai puțin plăcute, însă întotdeauna reușesc să le depășesc gândindu-mă la rezultat, la faptul că pacienții au dreptul la o nouă șansă și că povestea lor merită să se scrie în continuare. Mă motivez spunându-mi că ”the only way is up”, după cum spun americanii, așa că pentru mine nu există o altă cale.

Dacă astăzi te-ai întâlni cu o versiune a ta mai tânără, cea de 18 ani, ce sfat i-ai da?

În primul rând să creadă în visele ei și să fie perseverentă chiar dacă, pentru început, se va ciocni de multe obstacole și de răutățile celor din jur. Să aibă răbdare, să acționeze cu tact și cu simțul răspunderii și să nu uite niciodată ce înseamnă generozitatea și empatia.

Cum ai descrie în câteva cuvinte proiectul Sante Tour?

Cred că ar fi multe cuvinte de spus ce îmbină un amalgan de sentimente extrem de frumoase, însă o să le înglobez într-o sintagma în care cred și care mă impulsionează de fiecare dată când drumul devine mai greu, în ”o nouă șansă la viață”.

Web: www.santetour.ro

Facebook: https://www.facebook.com/santetourinternational/