Imprimare
PDF

DECIZIA ICCJ: Elena Udrea ramane in spatele gratiilor


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins contestatia Elenei Udrea la arestarea preventiva. Fostul ministru al Dezvoltarii ramane astfel in spatele gratiilor.

Udrea a fost arestata miercurea trecuta pentru 30 de zile, ea fiind acuzata de luare de mita si abuz in serviciu in dosarul "Gala Bute". Decizia judecatorilor de drepturi si libertati de la ICCJ este definitiva. Udrea mai poate formula doar o cerere de schimbare a masurii arestului preventiv cu o masura mai blanda.

Elena Udrea a mai fost arestata preventiv si in Dosarul Microsoft, in perioada 11-17 februarie. La recurs, judecatorii ICCJ au decis sa o elibereze din arestul preventiv, plasand-o in arest la domiciliu.

Elena Udrea si Dosarul Gala Bute

Cererea DNA privind incuviintarea arestarii si inceperii urmaririi penale in dosarul ''Gala Bute'', in care Elena Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, a fost aprobata luni de plenul Camerei Deputatilor.

Initial, Elena Udrea a fost acuzata in acest dosar de abuz in serviciu; tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite; luare de mita.

Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infractiuni de luare de mita.

"In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'. La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company", sustin procurorii, citati de Agerpres.

Potrivit DNA, Stefan Lungu a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte Elena Udrea.

A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA.

Anchetatorii au retinut ca, in perioada 2010 — 2011, Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect in dosar), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat 5 plati, in valoare totala de 335.486 lei. La randul sau, Lungu dadea banii primiti lui Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Udrea, cat si de Topoliceanu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii SC Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", au constatat anchetatorii.

DNA mentioneaza ca o parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea, iar diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati diferite cheltuieli ale celor doua.

A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.

"In 2011, Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe 'sponsorizari', transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia sa ii comunice lui Gardean ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in 2011", se mai arata in comunicat.

DNA mentioneaza ca, urmare acestei solicitari, in vara anului 2011, Gardean i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala.