Imprimare
PDF

Topul scumpirilor in august. Alimentele si serviciile pentru care am scos mai multi bani din buzunar


Citricele si fructele meridionale, dar si ouale s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii august fata de iulie, la categoria produselor alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
In crestere au fost si tarifele pentru gaze naturale, energie electrica si tarifele serviciilor postale si de transport aerian.
 
Preturile marfurilor alimentare au scazut usor in august, fata de luna anterioara, cu 0,17%, insa citricele si fructele meridionale au inregistrat o crestere cu 3,1%, iar ouale s-au scumpit cu 1,01%.
 
Painea si produsele de franzelarie au consemnat o crestere cu 0,22%, iar in ceea ce priveste carnea, preparatele din carne si conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovina, respectiv 0,48%.
 
La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, respectiv cu 8,1%, alte legume si conserve de legume (-2,22%), zahar (-1,1%). Scaderi de pret, nesemnificative insa, s-au inregistrat, in luna august fata de iulie, la cartofi, miere si lapte.
 
Fata de luna decembrie 2017, tot citricele si fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult in august, cu 9,92%, alte legume si conserve de legume, cu 6,76%, fructe si conserve din fructe, cu 3,44% si painea, cu 2,64%. Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit in august fata de decembrie 2017 cu 26,99% si fructele proaspete cu 1,77%.
 
In cazul preturilor nealimentare, cele mai importante majorari de preturi au fost consemnate la gazele naturale (+5,59%) si energie electrica (+2,05%). In schimb, au fost inregistrate usoare scaderi la ceasuri, aparate audio-video, articole sportive, si la combustibili si incaltaminte, dar la toate aceste categorii scaderea a fost de sub 1%.
 
Potrivit Statisticii, rata anuala a inflatiei a crescut in august la 5,1%, de la 4,56% in iulie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% fata de aceeasi luna a anului trecut, iar cele alimentare cu 4,15%.