Imprimare
PDF

Titus Corlatean: Acuzatiile la adresa unor institutii franceze aduc atingere relatiei cu Franta


Titus Corlatean a declarat, vineri, ca acuzatiile publice aduse unor institutii ale statului francez contravin cutumelor diplomatice si aduc atingere relatiei de prietenie cu Franta, precizand ca referirile critice la structuri de securitate risca sa prejudicieze interesele nationale ale Romaniei, informeaza Mediafax.

"In calitate de ministru de Externe, imi manifest profundul regret ca, in contextul actualei campanii electorale, de pe pozitii de un evident partizanat politic, se aduc acuzatii publice unor institutii ale statului francez", precizeaza ministrul de Externe.

Ministrul Afacerilor Externe sustine ca o astfel de maniera de a face campanie electorala, la nivel de sef de stat, "contravine grav regulilor si cutumelor diplomatice si aduce atingere, in mod neintemeiat, unei relatii de prietenie si incredere" intre Romania si Franta, consolidata sub forma Parteneriatului Strategic.

Corlatean solicita celor implicati in campania electorala "sa pastreze decenta si sa nu intreprinda nimic care ar putea vicia relatiile internationale ale Romaniei si ar contraveni interesului national".

Totodata, ministrul de Externe apreciaza faptul ca "tendinta constanta de a introduce in discursul de campanie prezidentiala referiri critice la structuri cu rol cheie in promovarea si protejarea securitatii si stabilitatii democratice a statului roman, prin declaratii care au ca scop discreditarea si timorarea acestor institutii, este de o deosebita gravitate si risca sa prejudicieze pe termen lung interesele nationale legitime ale Romaniei".

In finalul declaratiei, ministrul Titus Corlatean face apel la decenta si responsabilitate.

"Campania electorala nu scuza, in nici un caz, mijloacele", conchide el.

Eena Udrea a declarat, joi, dupa publicarea unor fotografii cu ea, cu Alina Bica si cu fosta sefa a CNI, Anamaria Topoliceanu, la cumparaturi la Paris, ca este vorba despre un filaj al serviciilor secrete, precizand ca va da in judecata hotelul care a furnizat notele de plata.

Udrea a spus ca fotografiile aparute sunt facute profesionist si ca este vorba despre o actiune de filaj. Ea a precizat ca vizita ei la Paris a fost in week-endul de Valentine's Day, in 2014, iar Alina Bica urma sa participe la o actiune la Haga, unde a si plecat ulterior cu trenul.

Ea a mai acuzat faptul ca facturile referitoare la cazarea si masa ei la Paris au fost furnizate pe 29 septembrie, dupa intrarea ei in cursa prezidentiala.