Imprimare
PDF

Romania, primul loc in Europa la productia de porumb. Lectia invatata de fermieri


Romania a fost anul trecut cel mai mare producator de porumb din Europa, cu o recolta de aproape de 19 milioane de tone.
Pretul de vanzare a fost mai mare fata de anii anteriori, asa ca agricultorii au scos un profit bun. Multi vor sa il investeasca in tehnologii avansate, care sa le sporeasca productia.
 
Un agricultor din Timis a cultivat aproape 200 de hectare si spune ca la finalul recoltei i-a parut rau ca nu a avut o suprafata mai mare, pentru ca a vandut tot, la un pret foarte bun.
 
Mircea Hodosan, agricultor: “Am incheiat cu o medie de 10.600 kilograme porumb stas. Am avut investitii de utilaje.
In ultimele zile din aprilie a inceput ceva ploaie, in mai a plouat, iunie a plouat, iulie a plouat, apoi a venit caldura.”
 
Anul trecut, in Timis, a fost o productie de peste noua tone de porumb la hectar. Specialistii spun ca vorbim despre cea mai buna recolta din ultimii 20 de ani.
 
Fermierii au adaptat semintele cultivate la solul si la conditiile meteo de la noi.
 
Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultura Timisoara: ”In ultimii ani, companiile au creat hibrizi cu rezistenta la seceta. Nu trebuie uitat sistemul de masini agricole, fermele la ora actuala au o dotare foarte performanta, numarul de lucrari efectuate sunt minime, astfel ca o parte din apa ramane in sol si nu se pierde prin evaporatie.”
 
De castigat au avut si cei care au investit in sisteme de irigatii.
 
Gheorghe Lamureanu, fermier, inginer agronom: “Romania are un potential extraordinar de ridicat, dar acest potential trebuie sustinut si de o agrotehnica si de niste fermieri care sa lucreze asa cum trebuie pamantul.”
 
Pentru depozitare, multi fermieri au ales o metoda foarte populara in Occident. Cerealele sunt pastrate in saci uriasi, numiti silobaguri.
 
Robert Slah, tehnician: “Pe aceste silobaguri le putem compara cu niste saci din material plastic. Practic, o folie in care cerealele stau depozitate pe timp de iarna. Dupa cum se vede, nu este nicio problema. Avem experienta anilor trecuti, marfa va fi corespunzatoare calitativ.”
 
La malul marii, coada de TIR-uri pline cu porumb se intinde pe cativa kilometri. In 2018, prin portul Constanta au trecut peste 4 milioane de tone de porumb.
 
Nicolae Dan Tivilichi, director general APC: “O mare parte din principalii opertori din portul Constanta sunt si traderi, si atunci, este interesul lor sa-si creasca atat productia, cat sa o valorifice la export prin portul Constanta, iar noi simtim acest lucru prin traficul realizat in portul Constanta in 2018, trafic in care productia agricola reprezinta mai bine de 30%.”
 
Navele incarcate cu porumb au avut ca destinatie multe tari din Uniunea Europeana, Asia si Noua Zeelanda.