Imprimare
PDF

Prognoza meteo pentru toata luna decembrie in Romania. Ce spun meteorologii despre ninsori


Administratia Nationala de Meteorologie a dat publicitatii estimarile meteorologice pentru luna decembrie in Romania.
Estimarile meteorologice pentru patru saptamani sunt realizate de catre ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata - fiind estimata media saptamanala a abaterilor temperaturii aerului si a cantitatilor de precipitatii fata de media
perioadei 1993-2016.
 
ANM subliniaza faptul ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
 
Saptamana 03.12.2018 – 10.12.2018
 
Valorile termice vor fi mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada in regiunile intracarpatice si la munte, iar in extremitatea sudica a tarii acestea se vor situa usor sub cele normale. In restul teritoriului temperaturile vor fi in general apropiate de cele specifice la aceasta data.
 
Cantitatile de precipitatii estimate a se inregistra in aceasta saptamana vor fi mai ridicate decat cele normale ale perioadei, excedent ce va fi mai pronuntat in nord-vestul teritoriului. In restul tarii regimul pluviometric va fi in general apropiat de cel climatologic normal pentru aceasta perioada.
 
Saptamana 10.12.2018 – 17.12.2018
 
Temperatura aerului va avea valori in general in jurul mediilor climatologice ale intervalului, posibil usor mai ridicate in vestul, nord-vestul si centrul tarii.
 
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei, in cea mai mare parte a tarii.
 
Saptamana 17.12.2018 – 24.12.2018
 
Temperatura aerului va avea valori in apropiate de normele climatologice ale acestei saptamani in regiunile estice, sudice si sud-estice. In restul tarii valorile termice vor fi usor mai ridicate decat cele specifice perioadei.
 
Regimul pluviometric va fi in general deficitar in sudul, estul si sud-estul tarii, iar in rest va fi apropiat ce cel normal al acestei saptamani.
 
Saptamana 24.12.2018 – 31.12.2018
 
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele normale, specifice perioadei, la nivelul intregii tari. Cantitatile de precipitatii estimate a se inregistra in acest interval vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, pe intreg teritoriul Romaniei.
 
Caracterizarea climatica a lunii decembrie
 
Luna de inceput a iernii, decembrie, se caracterizeaza printr-o gama variata de fenomene meteorologice: ninsoare care asociata cu intensificari ale vantului determina producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des in Campia Munteniei, in Dobrogea si in estul Moldovei; ceata persistenta, mai ales in zonele de campie si in depresiuni si mai rar, lapovita si ploaie.
 
O influenta deosebita asupra tarii noastre incepe sa aiba din aceasta luna dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei si, intr-o oarecare masura, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marcheaza o scadere, in medie, cu 4 – 6ºC fata de ultima luna de toamna.
 
Din datele inregistrate in perioada 1961 – 2017 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca in luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se inregistreza pe suprafete mai extinse doar in sudul si in vestul tarii precum si in Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului si Depresiunii Oravita, iar cele cuprinse intre 0 si 2ºC caracterizeaza Dobrogea, Baraganul, Lunca Dunarii si dealurile si campiile din vestul tarii.
 
Valori negative, -2 … 0ºC se regasesc in Moldova, centrul Podisului Transilvaniei, Maramures, Dealurile Subcarpatice precum si la altitudini mai joase din Carpatii Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC in depresiunile din estul Transilvaniei. In zonele montane, mediile de temperatura a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare in Carpatii Orientali, dar si in cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboara sub -6ºC.
 
Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determina ca adesea noptile sa fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborat frecvent sub -20ºC, de exemplu in anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. Temperatura minima absoluta din decembrie in Romania este -34,5ºC, inregistrata la Intorsura Buzaului, in data de 25 decembrie 1998. La Bucuresti, minima absoluta este de -26,4ºC, inregistrata in 22 decembrie 1927, la Bucuresti-Filaret.
 
Chiar si in decembrie, dar mai rar, patrund pana in zona tarii noastre mase de aer tropical ce produc cresteri spectaculoase ale valorilor termice. In astfel de conditii sinoptice se pot inregistra temperaturi maxime ridicate, neobisnuite pentru aceasta luna, peste 15-20ºC, asa cum sa intamplat in anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc.
 
Temperatura maxima absoluta a lunii decembrie in Romania este 23,4ºC si a fost  inregistrata la Campina in data de 5 decembrie 1985. La Bucuresti, maxima absoluta este de 20,8 ºC inregistrata la statia meteorologica Bucuresti-Filaret, in data de 3 decembrie 1903. Regimul precipitatiilor este caracterizat de cantitati medii lunare mai ridicate in partea vestica a tarii ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterana si mai scazute, in medie cu 10 – 20 l/m2, in cea estica.
 
Cele mai mici valori, sub 30 l/m2, caracterizeaza Podisurile Moldovei, Barladului, Tarnavelor precum si Depresiunea Brasovului si partial Delta Dunarii.
 
In estul Campiei Romane, sudul Moldovei, Dobrogea si mare parte din Podisul Transilvaniei precipitatiile ating 30 – 40 l/m2 , iar pe masura ce inaintam spre vest cantitatile de precipitatii cresc in medie la 40 - 50 l/m2 in vestul si centrul Campiei Romane si in Campia de Vest si, la peste 50 l/m2 , in Carpatii Occidentali, nordul Carpatilor Orientali si vestul Carpatilor Meridionali unde, pe areale restranse, cantitatile depasesc chiar 75 l/m2.
 
Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii din decembrie, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, este de 349,4 l/m2, la Stana de Vale, in anul 1993. La Bucuresti, maxima absoluta lunara de precipitatii este de 184,6 l/m2 , inregistrata la Bucuresti-Filaret, in anul 1969.
 
La Bucuresti, cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24 de ore este de 58,6 l/m2, inregistrata in 3 decembrie 1911, la Bucuresti-Filaret.