Imprimare
PDF

Primul hram al Catedralei Nationale, serbat de Sfantul Andrei


In ciuda frigului, peste cinci mii de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie, la Catedrala Mantuirii Neamului, deschisa tuturor de sarbatoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei.
Slujba a fost oficiata de Patriarhul Daniel si cel al Ierusalimului, venit special pentru Hram. Si la pestera Sfantului Andrei din Dobrogea s-au inchinat pelerinii.
 
Oficial, peste 850 de mii de romani isi serbeaza onomastica.
 
Vineri, Catedrala Nationala a fost arhiplina: mii de oameni au participat la praznicul Sfantului Apostol Andrei, cel intai chemat, care a crestinat tinuturile noastre in urma cu doua mii de ani.
 
Sfanta Liturghie a fost tinuta de patriarhul Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, venit special pentru aceasta sarbatoare.
 
In Dobrogea, la manastirea “Pestera sfantului apostol Andrei”, aproape o mie de credinciosi au indurat gerul naprasnic pentru a participa la Sfanta Liturghie.
 
Termometrele indicau minus 7 grade, insa din cauza vantului puternic, temperatura resimtita era cu cel putin 5 grade mai mica.
 
Pana sambata seara, la Catedrala Dunarii de Jos, credinciosii se pot inchina la moastele sfintilor Andrei si Iosif cel Milostiv, care au fost aduse de la Iasi.
 
Sambata, 1 decembrie 2018, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, insotit de delegatia Patriarhiei Ierusalimului si de ierarhi membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va participa la ceremoniile nationale de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale si Anului Centenar.
 
Sfantul Andrei. Tot pe 1 decembrie 2018, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in toate bisericile din Patriarhia Romana se va oficia slujba de Tedeum la Ziua Nationala a Romaniei, prin care se vor inalta rugaciuni de multumire pentru binefacerile revarsate asupra poporului roman unit de 100 de ani intr-o singura tara romaneasca si crestina.
 
Sfantul Andrei. De asemenea, la ora 10.00, clopotele tuturor lacasurilor de cult ortodoxe vor fi trase timp de trei minute.