Imprimare
PDF

Primarul PSD din Ploiesti, retinut de DNA: "A luat spaga 300.000 de euro!". Iulian Badescu a fost dus la spital


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si politistii au desfasurat perchezitii la sediul primariei Ploiesti. Primarul Iulian Badescu (PSD) este banuit de finantarea ilegala a echipei locale de fotbal. Edilul a fost audiat la sediul DNA Pliesti, iar procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia. Doua anjate din Primarie vor fi cercetate sub control judiciar.

Update 20.15. La scurt timp dupa ce-a fost retinut, lui Iulian Badescu i s-a facut rau si a ajuns, in aceasta seara, la spital. Initial, primarul PSD a fost dus la spitalul din Campina, ulterior fiind transportat la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti. Badescu este diabetic si trebuie sa faca injectii cu insulina.

Surse judiciare, citate de mediafax.ro, primarului PSD i s-a facut rau in timp ce era transportat in arestul Politiei Prahova, aflat in orasul Campina.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Ploiesti, Iulian Badescu a ramas internat, sub paza, la sectia de cardiologie a unitatii sanitare. El are hipertensiune arteriala si glicemia crescuta.

Acestea au fost simptomele pe care le prezenta si atunci cand a ajuns la Spitalul Municipal Campina. Medicii de la Campina l-au stabilizat, dar, avand in vedere faptul ca este un bolnav cronic si ca nu existau specialisti de garda care sa poata asigura asistenta necesara peste noapte, au decis transferul la spitalul din Ploiesti, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul Spitalului din Campina.

Update ora 19.05. Cele doua angajate din Primpria Ploiesti care sunt puse sub acuzare alaturi de edilul Iulian Badescu vor fi cercetate de DNA sub control judiciar, transmite Agerpres. Procurorii DNA Pliesti au dispus aceasta masura fata de Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploiesti, si Iulia Alina Alexandru, director executiv la Directia administratie publica, juridic-contencios, achizitii publice, contracte din cadrul Primariei Ploiesti.

Ele au fost puse sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit, in dosarul in care primarul din Ploiesti, Iulian Badescu, a fost retinut pentru coruptie.

Update ora 17.15 Potrivit DNA, procurorii din Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, (incepand cu data de 3 martie 2015, ora 16.15, pana la data de 4 martie 2015, ora 16.15) a lui Iulian Badila, primarul municipiului Ploiesti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).

De asemenea, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de:

    Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploiesti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale);
    Iulia Alina Alexandru, director executiv la Directia administratie publica, juridic – contencios, achizitii publice, contracte din cadrul Primariei municipiului Ploiesti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).

 

Acuzatiile, pe larg

 

Potrivit DNA, in ordonantele de retinere, respectiv de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite,Iulian Badescu ar fi semnat, la data de 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara „Lupii Galbeni 2012” Ploiesti si, la data de 28 iunie 2013, a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (in trei transe) catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior mentionata, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara „Lupii Galbeni 2012” Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare," aratp procurorii DNA. Astfel, prin semnarea contractului si a regulamentului sus mentionate, Badescu si-ar fi si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prevazute de Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale si a incalcat dispozitiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale.


    Acelasi inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociatiei Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor catre Asociatie, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal „F.C. PETROLUL” Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia unde inculpatul Badescu Iulian a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.
     

Ce au facut complicii

DNA mai arata ca in calitate de secretar al municipiului Ploiesti, Oana Cristina Iacob, prin indeplinirea defectuoasa a atributiei de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotararile Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat incheierea contractului de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara „Lupii Galbeni 2012” Ploiesti si Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotarari adoptate cu incalcarea dispozitiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploiesti, spre aprobare, contractul si regulamentul de aplicare sus mentionate au fost semnate de Alina Iulia Alexandru, director executiv la Directia administratie publica, juridic – contencios, achizitii publice, contracte din cadrul Primariei municipiului Ploiesti, desi nu erau indeplinite conditiile prevazute de lege.

Procurorii mai arata ca Badescu  urmeaza a fi prezentat, la data de 4 martie 2015, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Tribunalul Prahova.

UPDATE. Primarul Iulian Badescu a fost retinut de procurorii anticoruptie in urma audierilor din aceasta dimineata.

UPDATE. Primarul Iulian Badescu a ajuns, in urma cu putin timp, la sediul DNA Ploiesti, unde, intrebat fiind daca se asteapta sa fie retinut, a declarat:  ”Mi se pare o aberatie!”. Iulian Badescu a mai precizat ca nu intelege de ce tocmai acum au fost luate in seama de catre anchetatorii anticoruptie documente relevante care au mai fost solicitate si „care sunt legale”. Primarul a mai amintit faptul ca dosarul e deschis de mai bine de un an, cand o fosta directoare din primarie a facut denunt dupa ce ea a refuzat sa semneze actele pentru finantarea echipei de fotbal. De asemenea, parearea lui bpdescu este ca la mijloc ar fi borba si despre o luare de mita, de catre fratii Capra, in prezent arestati preventiv pentru Evaziune fiscala, care „si-ar renegocia situatia, facand un denunt”.

Procurorii DNA se afla in sediul primariei Ploiesti unde desfasoara perchezitii. Pana acum au ridicat mai multe documente de la sediul Primariei Ploiesti, a declarat surse judiciare. Potrivit acestora, procurorii verifica modul in care primaria a incheiat mai multe contracte cu echipa Petrolul Ploiesti.

„Nu a fost nimic gresit...Toate institutiile de control au verificat legalitatea acestor finantari. La mine acasa au venit doar politisti care au solicitat documente si au fost ridicate toate acelea care fac legatura cu Lupii galbeni, asta in conditiile in care Curtea de Conturi a stabilit ca au fost aduse prejudicii bugetului primariei”, a precizat, pentru B1 TV, primarul Ploiestiului, Iulian Badescu. In acest moment, el este urmarit penal si urmeaza sa mearga in fata procurorilor DNA pentru a da declaratii.

Tot pentru postul B1 TV, avocatul Daniel Fenechiu a precizat ca „trebuie stabilit odata pentru totdeauna daca Consiliul Local poate finanta un club. Curtea de Coturi zice ca finantarea din banii Consiliului Local nu este in regula... iar rolul Curtii de Conturi este de a constata unde a fost incalcata legea si sa recpereze banii publici. Curtea de Conturi este o sursa importanta in anchetele DNA, nu singura”.

Si anul trecut, DNA a mai facut o actiune similara in sediul primariei. Atunci, anchetatorii  au cerut documente de la directiile juridica si financiara, si anume hotarari ale Consiliului Local, documente cu privire la relatia dintre Consiliul Local, Primaria Ploiesti si Asociatia "Lupii galbeni", dar si actele care au stat la baza suspendarii din functie a fostei directoare economice Nicoleta Craciunoiu, careia i s-a desfacut contractul de munca in urma unei decizii a comisiei de disciplina din cadrul Primariei.

In 20 decembrie 2012, Consiliul Local Ploiesti a aprobat hotararea nr. 466, "privind cooperarea municipiului Ploiesti cu Asociatia comunitara Lupii Galbeni 2012 in vederea finantarii si realizarii in comun a unor actiuni, servicii si proiecte de interes public local, avand ca obiectiv principal sustinerea si promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti".

Prin aceasta hotarare autoritatile locale au incheiat un contract intre municipiul Ploiesti si Asociatia "Lupii Galbeni", prin care autoritatile locale isi asuma obligatia de a asigura sume in cuantum de milioane de euro, in functie de rezultatele echipei de fotbal, banii urmand a fi asigurati de la bugetul local si achitati jucatorilor echipei si staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizari.

Conform contractului care face parte din hotararea adoptata de Consiliul Local Ploiesti si care este valabil pe o perioada de cinci ani competitionali incepand cu sezonul competitional 2012 - 2013, echipa de fotbal ploiesteana primeste un milion de euro de la bugetul local in cazul in care se claseaza pe unul din locurile 10 - 6 in Campionatul National de Fotbal - Liga I, iar suma creste la doua milioane de euro in cazul in care echipa se claseaza pe unul din locurile 1 - 5 in Liga I. Acelasi contract prevede, de asemenea, acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local in cazul castigarii Cupei Romaniei de catre echipa ploiesteana, trofeu pe care echipa l-a castigat.

Prin acelasi contract, echipa de fotbal se obliga sa utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizarilor cuvenite jucatorilor si staff-ului.

Din cele trei milioane de euro Asociatia "Lupii Galbeni" a primit, in transe, aproximativ 1,7 milioane de euro.