Imprimare
PDF

Prima sedinta CSAT condusa de presedintele Iohannis. Concluzii: Trupe portugheze vor stationa pe teritoriul Romaniei in perioada mai-iunie 2015


Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit in prima sedinta condusa de presedintele Klaus Iohannis. La intalnire a participat si noul sef al SRI, Eduard Hellvig, alaturi de adjunctul sau, Florian Coldea.

Subiectele aflate pe ordinea de zi au vizat situatia din Ucraina si implicatiile pentru Romania, stationarea unor trupe portugheze pe teritoriul tarii si raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.

UPDATE 19.50. "Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Țarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice", a postat presedintele Klaus Iohannis, pe contul sau de Facebook.

UPDATE 17.40. La scurt timp dupa sedinta CSAT, premierul Victor Ponta a postat, pe contul sau de Twitter,  primele impresii legate de intalnirea de la Palatul Cotroceni. "Prima sedinta CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv si civilizat. Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune!", a precizat Ponta.

UPDATE 17.00. Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei Romane, la sedinta CSAT a fost dezbatuta situatia din Ucraina si implicatiile pentru Romania, stadiul proceselor de asociere politica si economica cu UE, Programul multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016, avizarea proiectului de lege privind planificarea apararii si raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO in anul 2014.

In contextul discutiilor despre situatia din Ucraina, "membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest".

Referitor la stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022, membrii CSAT au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017 va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare.

De asemenea, membrii CSAT au aprobat si cererile premierului Romaniei referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Klaus Iohannis va informa Parlamentul cu privire la decizia luata, se mai arata in comunicatul Presedintiei Romaniei.
UPDATE 15.10. Sedinta CSAT a inceput la ora 15.00, fiind condusa de presedintele Klaus Iohannis. La sedinta au participat primul-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul si ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, seful SRI, Eduard Hellvig, seful Statului Major General, general Nicolae Ciuca, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, George Scutaru, secretarul CSAT, general Ion Oprisor si prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, general Silviu Predoiu.

La sedinta este prezent si adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.
Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte precum starea de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania, stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest, stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei, proiectul de lege privind planificarea apararii, concluziile rezultate in urma desfasurarii exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare, in anul 2014, pentru verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare.
 
De asemenea, in cadrul sedintei CSAT, vor fi abordate teme precum activitatea Consiliului Operativ al Securitatii Cibernetice, in anul 2014, si evolutiile inregistrate in spatiul cibernetic, activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, in anul 2014, regulamentul de organizare si functionare al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, provocarile actuale generate de migratie in contextul securitar din zone cu potential terorist, activitatea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in anul 2014, precum si stadiul indeplinirii hotararilor adoptate de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in anul 2014.
 
Totodata, conform Administratiei Prezidentiale, "pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala".