Imprimare
PDF

Prefectul Capitalei, despre proteste: Eu nu am emis un ordin, am aprobat un ordin dat de Jandarmerie


Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, a declarat marti, la audierile din Comisia pentru aparare de la Senat, ca nu a participat “niciodata la niciun fel de jocuri politice”.
Ea a precizat ca, de fapt, nu a emis un ordin de interventie in forta a jandarmilor, ci doar a aprobat o cerere in acest sens a Jandarmeriei.
 
”Referitor la diferenta dintre cele 2 articole din cele 2 legi, articolul 34 din legea 550 a Jandarmeriei care mentioneaza ca interventia se dispune in scris de catre prefect, deci dispune prefectul, deci emite un act de dispunere - si conform legii 60 a adunarilor publice, ca o aproba.
 
Deci e o diferenta foarte mare intre a aproba la cererea jandarmeriei o interventie si a dispune o interventie in scris. Deci noi ne aflam acum sub incidenta legii 60, de aceea a fost si acea confuzie si in comunicatele ministerului, probabil, care au iesit a doua zi si au spus ca am emis eu un ordin, cand de fapt eu n-am emis niciun ordin.
 
Dumnealor au considerat ca s-a actionat pe alta lege. Deci avand aceste doua legi cu aceste paragrafe, care n-au fost niciodata dezbatute sau macar comparate, cum o facem in zilele acestea, probabil ca a fost o mica confuzie la nivelul ministerului, legata si de faptul ca probabil nimeni nu m-a intrebat daca am emis sau n-am emis inainte sa se exprime public.” - a spus prefectul.
 
“Eu nu am semnat un ordin (ordinul de evacuare a manifestantilor din Piata Victoriei, la mitingul de pe 10 august - n.r.). Eu am aprobat un ordin dat de Jandarmerie. Am raspuns solicitarii de a semna, nu a incercat cineva sa ma convinga. Nu am participat si nu voi participa niciodata la niciun fel de jocuri politice”, a precizat Speranta Cliseru.
 
Potrivit prefectului, Jandarmeria actioneaza in baza legii acestei institutii si a actionat in conformitate cu prevederile ei.
 
“Jandarmeria actioneaza in baza legii dumnealor si au actionat conform prevederilor ei. Coordonatorul actiunii a fost domnul Cazan (seful Jandarmeriei Bucuresti, maiorul Laurentiu Cazan - n.r.). Restabilirea ordinii publice si interventia in forta sunt legate de aceeasi activitate, nu pot fi separate. Solicitarea pentru aprobarea ordinului de interventie a fost facuta de cel care avea misiunea sa asigure mentinerea ordinii publice in Piata Victoriei”, a afirmat Cliseru.
 
Prefectul Capitalei a mai spus ca nu cunoaste motivul pentru care nu a fost invitata la sedintele operative ale Jandarmeriei, in data de 10 august.
 
“Eu am convocat organele responsabile de doua ori, aceste structuri, ne-am intalnit, am luat toate masurile si am facut absolut tot ceea ce trebuia sa fac in calitate de prefect. Faptul ca nu am fost invitata la sedintele operative de organizare trebuie sa ii intrebati pe cei care vin in fata dumneavoastra. Va asigur ca, in calitate de prefect, cunosc foarte bine legea si o aplic in litera si spiritul ei”, a subliniat Speranta Cliseru.
 
In alta ordine de idei, prefectul Capitalei le-a spus membrilor Comisiei pentru aparare din Senat ca nu a existat niciun organizator care sa isi asume mitingul de pe 10 august.
 
″Inca din luna iunie au fost solicitari din partea unui ONG din strainatate, am fost informata ca vor sa organizeze un miting cu un milion de oameni. Prima reactie a Primariei Capitalei a fost sa respinga solicitarea pentru ca nu intra un milion de oameni in Piata Victoriei. Ulterior, am fost de acord. La acea sedinta unde am fost si eu s-a pus problema sa se aprobe, dar sa se comunice solicitantului care sunt conditiile de participare la acest miting. Cu cateva zile inainte de miting a mai venit o solicitare de la o organizatie - PACT. Li s-a aprobat si au fost chemati sa semneze protocolul cu Jandarmeria, ei au refuzat si acesti organizatori nu au semnat acest ordin. Putem trage concluzia ca nu a fost niciun organizator care sa isi asume acest miting”, a aratat prefectul.