Imprimare
PDF

''Lacul lebedelor'', varianta originala din Iasi! Iesenii sunt nevoiti sa devina artisti Ministrul Pintea da asigurari ca Romania e pregatita sa faca fata unei epidemii de gripa


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a dat asigurari, marti, ca Romania este pregatita sa faca fata unei epidemii de gripa.
Deocamdata, in Romania nu a fost declarata oficial epidemia de gripa, chiar daca pana la aceasta ora au fost confirmate 48 de decese din cauza virusului gripal de tip A.
 
Pintea a declarat ca, cel mai probabil, marti seara va avea toate datele centralizate si abia dupa aceea se va lua decizia in privinta epidemiei.
 
Reporter: Daca intr-adevar vom vorbi despre o epidemie, Romania este pregatita pentru tot ce inseamna procedura in acest sens?
 
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea: ”Este pregatita, pentru ca procedurile noi le-am transmis in teritoriu inca din 17 ianuarie, cand s-a declarat debutul sezonului gripal. Deci masurile transmise sunt masuri in caz de gripa.”
 
Reporter: Doamna ministru, toata tara asteapta aceasta veste. Cand veti face anuntul?
 
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea: ”Anuntul il voi face printr-o declaratie de presa pentru toate televiziunile, penru toata media. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa fie un anunt foarte asteptat, pentru ca noi ne comportam in acest moment, autoritatile, ca si in cazul unei epidemii. Pana la urma nu cred ca trebuie sa facem o isterie din asta. Este o boala care circula sezonier in timpul iernii. ”
 
In urma cu cateva zile, Sorina Pintea a declarat ca saptamana aceasta va fi una “decisiva” in ceea ce priveste o hotarare referitoare la declararea epidemiei de gripa.
 
“Daca pentru a treia saptamana consecutiv numarul cazurilor diagnosticate va depasi numarul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripa. In ceea ce priveste pacientii care prezinta simptomele unei gripe, acestia trebuie sa se adreseze in primul rand medicului de familie, sa evite automedicatia si sa respecte cu strictete instructiunile pe care inclusiv Ministerul Sanatatii le-a transmis in teritoriu avand in vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din aceasta perioada”, a declarat Sorina Pintea duminica.
 
Inca o persoana a murit din cauza gripei, numarul deceselor ajungand la 48, a informat, marti, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
 
Potrivit INSP, este vorba despre o femeie in varsta de 39 de ani, din judetul Cluj, confirmata cu virus gripal tip A, avand conditii medicale preexistente.