Imprimare
PDF

IPP: DNA sa se sesizeze cu privire la declaratiile lui Vanghelie si Geoana referitoare la alegerile prezidentiale


Institutul pentru Politici Publice a cerut, astazi, Directiei Nationale Anticoruptie sa se sesizeze cu privire la declaratiile facute de social-democratii Marian Vanghelie si Mircea Geoana, referitoare la modul in care s-a desfasurat votul la alegerile prezidentiale 2014.

„Luand act de declaratiile de astazi ale unuia dintre fostii lideri marcanti ai Partidului Social Democrat (PSD) - Mircea Geoana, fost Presedinte al partidului, candidat al acestui partid in alegerile prezidentiale 2009 si anume: „Am informatii ca a fost o discutie si stiu clar ca Ponta exclusiv a decis sa nu fie mai multe sectii” (stiripesurse.ro - redactor Florin Puscas, 28.11.2014)”, aspecte confirmate si de Marian Vanghelie prin declaratiile acestuia oferite presei centrale, anume: "Domnul Ponta stia (de nevoia suplimentarii sectiilor - nota stiripesurse.ro, Redactor Florin Puscas, 28.11.2014) si Dragnea l-a oprit. [...] Domnul Dragnea a zis ca daca se vor face mai multe sectii in strainatate se vor pierde alegerile"), Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita Directiei Nationale Anticoruptie sa investigheze posibila incalcare a art .13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (”Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”) de catre liderii PSD, printre care Victor Ponta si Liviu Dragnea”, informeaza IPP.

Institutul considera ca „se impune de urgenta ca DNA sa verifice aceste informatii in conditiile in care, la cele doua tururi de scrutin pentru alegerile prezidentiale 2014, unui numar de peste 200.000 de romani din diaspora li s-a incalcat dreptul constitutional de a vota, acestia nereusind sa intre in sectiile de votare in intervalul aferent votarii stabilit prin lege, dupa 8 ore de asteptare la coada in fata sectiei”.

Marian Vanghelie l-a acuzat ieri, dupa ce a fost exclus din PSD, Liviu Dragnea ca l-a oprit pe Victor Ponta sa deschida, in turul doi, sectii noi de vot in Diaspora.

„Ponta stia, iar Dragnea l-a oprit sa faca sectiile de votare. Eu cred, ca pentru ca si-au batut joc de romani, trebuie sa se inceapa urmarirea penala pentru acesti vinovati. Sa nu se mai ascunda in spatele Ministerului Afacerilor Externe”, a spus Vanghelie.