Imprimare
PDF

Guvernul ar putea adopta o OUG pentru modificarea legii insolventei


Guvernul Romaniei ar putea adopta in sedinta de astazi o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii insolventei
In felul acesta, statul roman ar putea cere mai repede intrarea in faliment a unei companii aflata in insolventa, care are datorii la stat.
 
De asemenea, statul va putea prelua actiuni la firmele cu datorii la stat - datoriile urmand sa fie transformate in actiuni.
 
Aceasta masura a fost etichetata de unii specialisti in insolventa drept ″nationalizare partiala″⁣. Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici este de parere ca masurile sunt bune, pentru ca sunt prea multe firme care stau ani in sir in insolventa si ca este nevoie de recuperarea banilor care stau blocati in aceste firme.
 
Potrivit Finantelor, acum sunt aproape 29.000 de firme in insolventa, reorganizare si faliment, iar datoriile lor trec de 63 de miliarde de lei.
 
OUG pentru modificarea legii insolventei
 
Eugen Teodorovici a afirmat luni ca Ministerul Finantelor Publice pregateste o ordonanta de urgenta, care ar trebui sa fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investitii.
 
Potrivit acestuia, statul propune prin aceasta modificare conversia creantelor in actiuni ale statului, care, ulterior, poate vinde acele actiuni. De asemenea, se prevede ca se intra mai greu in insolventa, deoarece trebuie cel putin 50% debite fata de stat pentru a cere insolventa, pentru “evitarea unor situatii care au permis din pacate ca acel numar foarte mare, cam de 28.000 de companii, sa fie intr-o situatie fie de insolventa, fie de reorganizare, fie de faliment”.
 
“63 de miliarde de euro, aproximativ, sunt cam 1.000 si ceva de companii care au plan de reorganizare, dar care in marea lor parte acumuleaza datorii fata de stat. Avem 6.000 si ceva de companii care sunt in observatie de ani de zile si care, culmea, acumuleaza datorii fata de stat. Dar sa lasam statul, sa ne uitam la mediul privat, pentru ca aceste companii, aflandu-se in situatia aceasta, perpetuandu-se, aceasta situatie creeaza in economie un cerc in care angreneaza si alte companii de buna credinta si carora la un moment dat le pot bloca activitatea”, a mai spus Teodorovici, la inceputul acestei saptamani.