Imprimare
PDF

GAZPROM ne inchide ROBINETUL. Rusii au redus masiv livrarile de gaze naturale catre Romania


In timp ce viscolul si ninsoarea fac ravagii in Romanial, Rusia a decis sa mai taie din livrarile de gaze naturale catre tara noastra. In dumineata zilei de luni, Gazprom a inchis robinetul, reducand serios volumul de gaz livrat Romaniei.

Rusia a redus cu 30% livrarile de gaze naturale catre Romania, fara explicatii din partea Dispeceratului Gazprom, in contextul in care o jumatate din tara noastra este afectata grav de viscol si ninsori.

Romania ar fi trebuit sa primeasca, luni, circa 3 milioane de metri cubi de gaz de la Gazprom, insa compania rusa a redus livrarile la 2 milioane de metri cubi.

”Aceasta reducere nu este o noutate. Cantitatea importata este mica. Diferentele intre 10% si 30% nu sunt substantiale la nivel national”, a declarat ministrului Energiei, Andrei Gerea, pentru B1 TV.

”Sistemul national nu are, la aceatsa ora, nici un fel de problema. Lucrurile sunt stabile si nu exista motive de panica”, a adaugat Gerea.

”O astfel de reducere se incadreaza in media reducerilor din ultimele luni. Nu este un motiv de ingrijorare special. Sistemul face fata in acest moment. Vom studia problema. Ne vom informa. Este o reducere fata de cantitatea comandata. In ultimele luni asa s-a intamplat. Inteleg ca este o prevedere contractuala in care se poate juca, se poate livra o cantitate redusa”, a declarat ministrului Energiei.

Intrebat ce se va intampla daca situatia se va agrava, in conditiile in care a fost anuntata in continuare o scadere accentuata a temperaturilor, ministru a dat asigurari ca exista variante la care se poate apela astfel incat populatia sa nu aiba de suferit.

”Variante sunt, fac parte dintr-un plan discutat. Exista posibilitati de inlocuire pe zona de pacura.  Nu as vrea sa ajungem acolo”, a incheiat ministrul.

Premierul roman Victor Ponta a dat asigurari recent ca, "orice se intampla cu gazele din Rusia", Romania are resurse pentru populatie si pentru situatii de urgenta.

„In orice situatie, orice se intampla si cu gazele din Rusia, pentru populatie si situatii de urgenta avem propriile resurse si, de asemenea, in depozite. Speram sa nu fie probleme cu gazele din import pentru desfasurarea activitatilor economice. Orice se intampla si orice decizii politice sau pseudo - politice se iau in estul Europei, noi avem pentru aceasta iarna pentru populatie asigurat tot ce trebuie”, a declarat Victor Ponta.