Imprimare
PDF

Dan Diaconescu a distrus audiovizualul romanesc, cu complicitatea CNA. De ce-l cainati?


”Sunteti foarte saraci si foarte naivi…” sunt ultimele cuvinte rostite precipitat de catre Dan Diaconescu, inainte de a urca in masina politiei care-l conducea la penitenciar. Adevarul cel de pe urma spus de unul care s-a imbogatit tocmai pe spatele celor foarte saraci si foarte naivi.

Imediat dupa comunicarea sentintei definitive de condamnare a lui Dan Diaconescu pentru santaj prin presa, din pamant, din iarba verde, au sarit in ajutorul lui si ziaristi, si oameni politici si avocata Paula Iacob. ”Jurnalistul”, ”fondatorul PPDD”, ”supapa de libertate”. Ce laude! Ce osanale! Ce suspine! Cum au uitat toti ca OTV a fost un focar de ilegalitati in audiovizual!

Dan Diaconescu nu a dat niciodata doi bani pe lege. A facut o televiziune intr-o garsoniera si a ajuns la o avere impresionanta, care nu poate fi justificata din veniturile unui jurnalist, oricat succes ar avea acesta. Averea lui Diaconescu se poate explica doar prin bani negri, obtinuti cu ajutorul televiziunii. Nu inteleg admiratia unora pentru reusita acestuia in viata dupa modelul”american dream”: Dan Diaconescu nu a fost decat un jurnalist escroc, cum mai sunt si altii.

I-am vazut pe unii revoltati, scuzandu-l pe Diaconescu ca ”nu a fraudat niciodata statul”. Fals! Diaconescu a obtinut o licenta audiovizuala gratuita de la statul roman, obligandu-se ca va respecta legea, dar a incalcat-o din prima pana la ultima clipa.  A obtinut din aceasta televiziune venituri pe care nu le-a declarat si care nu au fost impozitate. Cu aceste venituri ilegale si-a construit o viata de ”ciocoi”, desi plangea pe umarul poporului, caruia i-a dedicat televiziunea si, ulterior, partidul.

Dan Diaconescu a fost cel care a inventat ”emisiunea de vanzare”. OTV a fost prima televiziune care a pus la dispozitia oricui avea bani timpi de emisie, producatorul de ocazie venind cu caseta gata facuta la Dan Diaconescu. Contra unei sume de bani, caseta era difuzata. Asa au aparut emisiunile de proasta calitate, filmate neprofesionist, fara lumini si sunet de televiziune, fara sa respecte un minim standard de profesionalism.

OTV a fost prima televiziune care a difuzat emisiuni realizate de vraci si vrajitoare, a adus pe ecran pseudo-tratamentele naturiste si miraculoase pentru boli incurabile, promovarea acestora fiind de-a dreptul criminala. OTV a inventat emisiunile de scandal in direct, dansul pe masa si filmarea in detaliu pe sub fuste. Mizeria umana a fost expusa pe ecran doar din setea de imbogatire a tanarului sarac plecat din Caracal.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile daca CNA ar fi reactionat la timp. A fost, din pacate, o institutie dominata de sinecuristi, trimisi acolo pentru satisfacerea unor interese politice, in schimbul acestora avand garantati sase, doisprezece, optsprezece ani de mandat linistit. Din 2007, dupa moartea lui Ralu Filip, lui Dan Diaconescu i-au crescut aripi de neimaginat. Rasvan Popescu a fost prea slab pentru functia de presedinte al CNA. Un om al compromisurilor si nu al luptei pentru principii a fost tot ce si-ar fi dorit Dan Diaconescu. Popescu a stiut sa-i asigure acestuia protectia, mobilizand, in sprijinul OTV, voturile constante ale lui Christian Mititelu si Mihai Malaimare, toti trei propusi de PNL.

Membrii propusi de PSD si PRM erau apriori de partea lui Diaconescu, caci aveau interes ca el sa atraga de partea sa electoratul clasic al lui Vadim Tudor si al social-democratilor. Datorita acestora erau ignorate emisiunile care incalcau in mod flagrant legea, nu erau monitorizate si nici nu ajungeau in dezbaterea Consiliului in plen, decat in cazuri grave si intotdeauna dupa numeroase insistente. Cand se punea problema sanctionarii, OTV avea intotdeauna sase voturi pentru cele mai mici sanctiuni sau lipsea subit cate un membru CNA, in asa fel incat nu se strangeau sase voturi pentru sanctiuni. Publicitatea politica, desi evidenta la OTV, nu era sesizata de catre CNA. Asa a fost posibila ascensiunea PP-DD, desi era ilegala.

Amenzile neplatite in termen de sase luni ar fi atras retragerea licentei OTV. Asa prevede legea audiovizualului, dar ea nu a fost aplicata, sub diverse motivatii. Abia cand Dan Diaconescu le-a scapat de sub control, cand l-a atacat pe Victor Ponta in mod constant, liderii USL au aratat gestul cezarian cu degetul mare indreptat spre pamant. Rasvan Popescu nu i-a mai asigurat protectie, drept urmare, a fost si el atacat personal de catre Dan Diaconescu la OTV. Totusi, nu a indraznit sa-i retraga licenta. S-a limitat la un proces cu despagubiri materiale, pe care l-a castigat. Laura Georgescu insa s-a executat imediat dupa preluarea conducerii CNA, iar OTV a ramas fara licenta. Decizia CNA a fost legala, dar ar fi putut fi aplicata demult. Nu s-a intamplat decat atunci cand politicul si-a dat acordul.

Dan Diaconescu a distrus audiovizualul, iar el se mandrea ca a reusit sa ”otevizeze” Romania. CNA i-a permis acest lucru, prin pasivitate. A alterat valorile fundamentale ale jurnalismului prin modul sau de a face televiziune. A manipulat publicul credul, despre care, in drum spre inchisoare, spunea ca e foarte sarac si foarte naiv, si l-a folosit pentru propriile interese. Asa a devenit bogat. La randul sau, Dan Diaconescu a fost folosit de oamenii politici, de toate culorile. CNA nu doar ca i-a tolerat, ci i-a si incurajat, in ciuda faptului ca toti membrii le cunosteau practicile. Dan Diaconescu merge la inchisoare pentru santaj prin presa, membrii CNA care i-au fost complici sunt bine mersi.