Imprimare
PDF

CCR a respins sesizarea asupra Legii privind statutul magistratilor. Iohannis, obligat sa o promulge


Curtea Constitutionala a respins, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Legea urmeaza sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis, care are la dispozitie 10 zile pentru a o promulga.
 
Legea 303/2004 face parte din pachetul celor trei legi ale Justitiei, care au fost modificate de PSD, ALDE si UDMR.
 
Seful statului a atacat la Curte legea considerand ca aceasta incalca normele si principiile constitutionale atat prin modul in care a fost dezbatuta si adoptata, cat si prin continutul normativ.
 
Potrivit presedintelui, Legea 303/2004 a fost dezbatuta si adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 61 alin. (2), coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) si (3) din Constitutie, deoarece a fost aprobata in cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor neconstitutional intrunita, iar, la momentul convocarii forului, initiativa legislativa nu putea fi inscrisa pe ordinea de zi.
 
Seful statului a supus controlului de constitutionalitate mai multe articole din Legea 303/2004 referitoare la cazurile de eliberare din functie a judecatorilor si procurorilor, unele prevederi legate de rolul CSM, dispozitii privind auditorul de justitie.
 
Totodata, au fost criticate si prevederi referitoare la criteriile de repartizare a judecatorilor si procurorilor stagiari dupa promovarea examenului de capacitate in circumscriptiile instantelor si parchetelor unde o minoritate nationala are o pondere de cel putin 50% din numarul locuitorilor.
 
Presedintele a contestat si eliminarea concursului constand in proba scrisa pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
“Prin mentinerea doar a probei interviului pentru candidati se relativizeaza standardele profesionale, cu efect asupra calitatii activitatii judecatorilor Instantei supreme, este sporita doza de subiectivism si, in acelasi timp, se creeaza discriminari intre promovarile in functii de executie la celelalte instante si cele la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, considera Iohannis.
 
“Este imposibil sa se mearga mai departe cu o lege care a fost contestata in multiple feluri si care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia. Aceasta lege inca ridica multe probleme pe fond si contine dispozitii neclare, lipsite de coerenta, lipsite de previzibilitate. Aceste deficiente pot afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului de justitie”, spunea presedintele Klaus Iohannis in iulie 2018 despre aceasta lege.
 
Principala modificare facuta la finalul anului trecut la aceasta lege de catre Comisia speciala pentru legile justitiei a fost ca presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt.
 
In forma initiala a legii, nu era limitat numarul de refuzuri pe care presedintele le putea face in numirea acestora.