Imprimare
PDF

AVERTISMENT LA BILANTUL DNA. Guvernul Ponta a fost CRITICAT de presedintele Iohannis: FISCUL nu executa averile coruptilor. Ce raspunde Ponta


La sedinta de bilant a DNA pentru 2014, la care a participat si premierul Victor Ponta, presedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarma asuupra faptului ca ANAF a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate in 2014 in dosare de coruptie.

Seful statului a solicitat factorilor de decizie sa ia in serios aceasta problema si a subliniat ca recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului, iar situatia fiind "pur si simplu inacceptabila". Seful Executivului a declarat, dupa sedinta de bilant a DNA, "la insolventa avem 10 miliarde de euro de recuperat si nu avem hotararile judecatoresti definitive si irevocabile".

"Trebuie sa imbunatatim legislatia si sa avem hotarari mai rapide care sa poata fi puse in executare. Aici nu e vorba doar de recuperarea prejudiciilor ca acestea sa fac in dosare penale dupa ce se dau hotarari definitive si irevocabile. Se intampla si in alte cauze. La insolventa avem 10 miliarde de euro de recuperat si nu avem hotararile judecatoresti definitive si irevocabile", a explicat Ponta.

De altfel Victor Ponta a atras atentia, nu Fiscului, ci procurorilor DNA, in cadrul sedintei de bilant, ca se impune o implicare mai mare in anchetarea evaziunii fiscale, reclamand faptul Bugetul de stat are de recuperat zece miliarde de euro de la firmele in insolventa. El a cerut sprijinul procurorilor anticoruptie deoarece, "de multe ori, se intampla, ca din insolventa se trece in evaziune fiscala si, uneori, acest lucru se face si cu spriijinul magistratilor". Pe de alta parte, premierul a felicitat DNA pentru ca au anchetat magistratii corupti.

"Bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolventa nu 300 de milioane de euro, ci 10 miliarde de euro. 10 miliarde de euro, care ar acoperi toate salariile, nu doar ale medicilor si ale procurorilor, si ale politistilor (..) De multe ori se intampla ilegalitati atunci cand din insolventa, o procedura legala si intalnita in toate statele civilizate, se trece de fapt in evaziune fiscala", a spus Ponta.

Presedintele s-a declarat nemultumit de faptul ca Ministerul de Finante a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate in 2014 in dosare de coruptie.

"Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciului este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. Situatia din prezent, in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10%, este pur si simplu inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita", a spus Klaus Iohannis, la sedinta de bilant a DNA pentru 2014.

"In acelasi timp, cred ca o analiza serioasa ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie ca vorbim de spatii de lucru, resurse umane sau buget. Cred ca putem impreuna sa construim o societate in care tentatia coruptiei scade nu doar de frica pedepsei, ci in urma asumarii de catre noi toti, si in special de clasa politica, a unor principii si valori care tin de corectitudine, integritate si responsabilitate", a mai spus Klaus Iohannis.

Anterior, dupa ce a felicitat DNA pentru anchetarea magistratilor corupti, Victor Ponta a afirmat: "Va cer sprijinul pentru a lucra la o clarificare a legislatiei, departajarea foarte clara intre legalitate si oportunitate. Exista multe blocaje provocate de aceasta confuzie. Lucrand impreuna putem sa gasim acea legislatie prin car fiecare demnitar daca incalca legea este sanctionat, daca ia o decizie de oportunitate este sanctionat de alegatori".

In plus, premierul a aratat ca in ultimii ani bugetul alocat DNA a crescut constant.

"I-am cerut ministrului de Finante, domnul Valcov, sa imi trimita situatia cu alocarile prevazute in buget pentru DNA in ultimii 5 ani: in 2011 - 67 de milioane, in 2012 - 70 de milioane, 2013 - 78 de milioane, 2014 - 81 de milioane, 2015 - 99 de milioane. Nu e intelept din partea mea sa fac aceste cifre publice, pentru ca multe alte institutii vor spune ca ei nu au avut aceasta crestere constanta, insa cred ca este o crestere necesara. E valabil acest lucru si pentru celelalte institutii, nu doar pentru DNA - si DIICOT, Inalta Curte, CSM. Stiu fiecare institutie in parte cate necesitati legate de sedii moderne, de salarizarea personalului auxiliar in mod special, de numarul de posturi. Cu siguranta nu tot ceea ce se cere, dar in mare parte, dupa cum stiti foarte bine, am realizat", a sustinut primul-ministru.

De altfel, afirmatiile premierului au venit dupa ce, in cadrul sedintei de bilant a DNA, Laura Codruta Kovesi, a punctat ca "daca s-ar aduna banii confiscati prin hotarari judecatoresti definitive, s-ar plati salariile tuturor medicilor din Romania",

Procurorii DNA au inventariat, la finalul anului 2014, un numar record de anchete si condamnari obtinute in instanta, fata de perioada precedenta. Datele incluse in bilant arata ca dintre dosarele care au primit decizii in instanta, 1130 s-au incheiat cu condamnari si 44 cu achitari, iar numarul persoanelor trimise in judecata s-a dublat.

Ea a subliniat ca, in 2015, dincolo de continuarea instrumentarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, prioritatile vor viza si cauzele avand ca obiect frauda in domeniul achizitiilor publice, utilizarea frauduloasa a fondurilor europene, coruptia in mediul de afaceri si in sistemul de justitie, in sistemul de educatie si sanatate, cu accent pe recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa.