Imprimare
PDF

Tismaneanu ii cere demisia lui Andrei Muraru din functia de consilier al lui Iohannis


"Aflu ca gestul presedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a starnit reactia critica a Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania. Pe buna dreptate.

Traim in secolul al XXI-lea, stim ce-a insemnat totalitarismul. Pretuirea publica pentru pseudo-moralitatea unor miscari terorist-demonice (comunismul si fascismul) nu poate face parte din pedagogia democratica. Nimeni nu poate interzice cuiva sa pretuiasca pe cine are chef. Dar un stat democratic nu legitimeaza, prin cea mai inalta distinctie a sa, asemenea optiuni.

A fost prima distinctie acordata de Klaus Iohannis in calitate de sef al statului. Ceremonia a avut loc luni, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni. Pe blogul, meu pe platforma “Contributors” si aici, in “Evenimentul Zilei”, am indraznit sa pun sub semnul intrebarii rationalitatea democratica a acelei decorari.

Revenind la detonatorul acestui scandal, este vorba de o gafa extrem de grava care probeaza incompetenta crasa a consilierului care a facut propunerea de decorare. In mod normal, acel consilier prezidential, cel mai probabil Andrei Muraru, ar trebui sa-si depuna neintarziat demisia de onoare. Nu doar pentru a micsora pagubele pentru imaginea noului presedinte al Romaniei, ci si ca expresie publica, fara urma de ambiguitate, a caintei pentru consternanta sa gafa morala.