Imprimare
PDF

Spitalul Modular Iaşi, în mijlocul unui scandal


Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, aduce o serie de acuze extrem de grave la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean neamţ, Ionel Arsene, pe marginea banilor alocaţi pentru Spitalul Modular care se va construi la Iaşi.
 
Prefectul afirmă că fondurile alocate de CJ Neamţ (3,6 milioane de euro) erau suficiente pentru achiziţionarea unui spital modular complet, exact ca acela pentru care CJ Neamţ, CJ Bacău şi CJ Iaşi plătesc la un loc 17,6 milioane de euro, informează nordestnews.ro
 
„Ionel Arsene plătește cu 57.000 de euro mai mult pe un pat de spital modular. A se calcula ce înseamnă 57.000 de euro înmulțit cu 250 de paturi?”, spune George Lazăr într-un comunicat al Prefecturii Neamţ.
 
„Domnul Președinte Ionel Arsene face cu 17,6 milioane euro un spital modular la Iași cu 250 de paturi, cu toate că i-am prezentat public oferta primită de Instituția Prefectului de 10,2 milioane euro pentru un spital modular cu 256 de paturi, acesta și-a continuat demersul fără a ține cont de o cheltuire responsabilă a banilor publici și a dat curs proiectului inițial.
 
Ce este mai grav este faptul că domnul Ionel Arsene avea cunoștință de o nouă ofertă din data de 31 martie 2020 primită pe e-mail cu de la un producător român de spitale modulare, ofertă mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar. În baza ofertei primite în data de 31 martie 2020, Ionel Arsene ar fi trebuit să fi făcut un calcul corect și ar fi putut aprecia că un modul poate deservi până la 8 pacienți, cu toate costurile aferente, inclusiv transport, construcție, racordare utilități, toate cele necesare ca spitalul modular să fie funcțional (echipamente medicale, paturi și alte componente medicale) ar fi costat cu TVA inclus aproximativ 78.000 euro.
 
De aici, la un calcul simplu, dacă un modul ar deservi 6 pacienți costul per pat ar fi de 13.000 euro. Rezultă astfel că un spital modular cu 250 de paturi conform ofertei producătorului român ar costa 3.250.000 euro, și nu 17.600.000 euro așa cum a hotărât domnul Ionel Arsene. Domnul Arsene a aprobat finanțarea a 3,6 mil. euro partea de contribuție a județului Neamț pentru edificarea spitalului de la Iași în sumă de 17,6 milioane euro. Dacă l-ar fi interesat de nemțeni ar fi putut realiza cu doar 3,2 mil. euro un spital modular tot cu 250 de paturi de care să beneficieze exclusiv cetățenii acestui județ. Cu suma de 17,6 mil. euro s-ar putea ridica un spital modular care să aibă o capacitate de 1300 de locuri pentru pacienți, și nu doar 250 de locuri cum este proiectul domnului Ionel Arsene”, acuză prefectul Lazăr.
 
Drept dovadă, prefectul Lazăr a transmis o captură de ecran prin care se dovedeşte că oferta firmei româneşti a ajuns prin mail la Ionel Arsene, dar şi la CJ Neamţ.