Imprimare
PDF

Spitalul din Iași în care se tratează şi morţii. Descoperire surprinzătoare


Descoperiri uluitoare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. Inspectorii CJAS au constatat că unitatea ar fi decontat sume de bani pentru acordarea de îngrijiri medicale unor persoane decedate.

Inspectorii au mai descoperit medicamente prescrise pentru pacienţi care erau alergici la acestea, medicamente care existau doar pe hârtie, nu şi în fizic sau internări concomitente pentru aceleaşi persoane, şi în regim de zi şi continuu. În timpul documentării acestui articol, CJAS Iaşi, prin directorul Robert Dâncă a refuzat, inexplicabil, să pună la dispoziţia „Ziarului de Iaşi“ întreg raportul realizat în urma controlului de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Unitatea sanitară a primit o amendă usturătoare, care i s-a reţinut deja din buget. Conducerea spitalului nu a oferit explicaţii.

Un control al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi a scos la iveala nereguli grave ce s-ar fi inregistrat, incepand cu anul 2013, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi. Inspectorii au descoperit, printre altele, ca in bazele de date ale acestei unitatii sanitare figureaza persoane decedate carora li s-ar fi acordat „ingrijiri medicale“. E doar una dintre posibilele ilegalitati comise la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Descoperirile inspectorilor de la CJAS scot la iveala practici despre care, in lumea medicala, s-a vorbit numai pe la colturi. Internari haotice, prescriptii suspecte de medicamente, pentru persoane care nu aveau nevoie de ele, dar si „gauri“ imense in stocurile de medicamente si consumabile. Sunt doar cateva dintre constatarile care arunca in aer Spitalul de Pneumoftiziologie si care ar putea fi sanctionabile chiar si pe linie penala.

Medicamente pentru pacienti care erau alergici la ele

Raportul care devoaleaza posibilele ilegalitati de la Spitalul de Pneumoftiziologie are numarul 7112/30.06.2016 si vizeaza contractele unitatii cu CJAS din anii 2013, 2014 si 2015. In timpul investigatiei, inspectorii au verificat mai multe documente intocmite in spital, cum ar fi dosarele de contractare cu CJAS, fise de spitalizare, condici de medicamente, rapoarte Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) etc.

Potrivit raportului, consultat de „Ziarul de Iasi“, o prima constatare este cea referitoare la fisele pentru spitalizarea de zi a mai multor pacienti. In cazul unui numar nespecificat de pacienti, se arata in raport, ar fi fost facute internari, prescriptii de medicamente sau recomandari de dispozitive medicale care nu erau justificate.

„S-au identificat internari si pentru alte coduri de boala in care sunt codificate proceduri medicale pentru servicii medicale, dar nu sunt efectuate rezultatele inves­tigatiilor. Neconcordante intre medicatia recomandata in FCGO (n.r. foaia de observatie clinica generala) de medicii curanti si medicatia consemnata in foaia de medicatie“, e o alta decoperire, potrivit raportului.

De pilda, in cazul unui pacient internat in perioada 22 februarie - 2 martie 2016, in fisa medicala se consemna ca pacientul este alergic la algolcamin insa pe 29 februarie, pe fisa sa, au fost eliberate din farmacie patru fiole de algolcalmin.

Deconturi pentru morti

De altfel, printre cele mai grave nere­guli invocate in raportul CJAS sunt cele referitoare la medicamente. Inspectorii au realizat un sondaj din care au aflat ca multi pacienti nu primesc medicamente, desi acestea scriptic, exista.

„In perioada verificata prin sondaj, in cazul spitalizarii de zi, desi s-a fundamentat la contractare cheltuieli cu medicamente, spitalul nu asigura medicatia pe timpul spitalizarii“, au concluzionat inspectorii.

O explicatie a lipsei de medicamente ar putea fi legata de o alta constatare a reprezentantilor CJAS, care au descoperit „existenta unor stocuri scriptice foarte mari de materiale sanitare si medicamente la nivelul sectiilor, acestea neexistand fizic la nivelul cantitatilor scriptice“.

In traducere libera, inspectorii au descoperit ca multe dintre medicamentele de la Spitalul de Pneumofti­ziologie existau doar pe hartie. Cate­va zeci de CNP-uri ce apartineau unor persoane decedate, cum ar fi 2200626224*** sau 2290612221***, adica persoane care ar trebui sa aiba 96, respectiv 87 de ani, au fost descoperite de inspectori in rapoartele de servicii medicale.

Concret, inspectorii CJAS cred ca s-ar fi folosit CNP-urile unor persoane decedate pentru decontarea unor servicii medicale, fiind prezentate cazurile a aproximativ 15-20 de morti „tratati“ la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Doar in privinta sumelor decontate pentru „ingrijirile medicale“ acordate mortilor, spitalul ar fi obtinut pe nedrept 17.690 de lei. De ase­menea, inspectorii au descoperit o situatie ilogica: unii pacienti figurau internati atat de zi, cat si continuu, in aceleasi perioade.

Spitalul a dat in judecata CJAS, dar s-a razgandit

Cumulat, pentru toate aceste nereguli, dar si altele, CJAS a imputat Spitalului de Pneumoftiziologie suma totala de 139.000 de lei, bani care au si fost retinuti din sumele decontate unitatii sanitare, lunile trecute.

In prima faza, reprezentantii Spitalului de Pneumoftiziologie au cerut instantei de judecata sa suspende retinerea acestei sume de bani, insa, subit, in timpul procesului, unitatea sanitara a renuntat la judecata. In argumentatia din instanta, reprezentantii spitalului nu negau existenta posibilelor fapte ilicite ci invocau doar ca retinerea sumei de bani amintite i-ar putea pune in dificultate.

„Principala sursa de finantare a spitalului nostru o reprezinta contractul de furnizare servicii medicale incheiat cu CJAS, iar retinerea sumei de 119.695,27 de lei, plus 1% din luna iunie 2016 (n.r. in total aproximativ 139.000) ar perturba grav activitatea spitalului pu­nandu-ne in imposibilitatea de a respecta o alta clauza din contractul cu CJAS Iasi, respectiv calitatea serviciilor medicale, ducand chiar la imposibilitatea de a mai avea resurse financiare din care sa ne platim utilitatile, sa achizitionam medicamente, materiale sanitare, salariile, produse alimentare pentru prepararea hranei etc“.

In timpul documentarii acestui articol, jurnalistii „Ziarului de Iasi“ au discutat cu conducerea unitatii sanitare despre raportul CJAS insa ne-am lovit de refuzul acesteia de a comenta in vreun fel concluziile inspectorilor.

De o atitudine ostila am avut parte si din partea directorului CJAS, Robert Danca. Acesta a refuzat sa ne puna la dispozitie, conform prevederilor Legii 544/2001, raportul integral pe care institutia pe care o conduce l-a realizat in urma controlului de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Danca a invocat confidentialitatea datelor din acest raport si cand i-am sugerat sa ne puna la dispozitie raportul dupa ce sunt cenzurate datele cu caracter personal, inexplicabil, si trecand peste legea privind furnizarea de informatii pu­blice, a refuzat.