Imprimare
PDF

Relu Fenechiu, propuneri din puscarie pentru rezolvarea crizei francului elvetian: „Statul se poate implica”


Relu Fenechiu a facut o noua postare pe blogul sau personal cu privire la criza francului elvetian.

El are o propunere pentru statul roman:

„Criza francului elvetian risca, practic, sa falimenteze zeci de mii de familii din Romania. Este o problema sociala grava, de mare amploare, care nu poate sub nicio forma sa fie imputata celor care au accesat creditele. Acesti oameni si-au facut calculele in baza scenariilor prezentate de banci.

Nicio banca nu si-a avertizat clientii despre o posibila explozie a cursului francului elvetian. Nici statul roman nu a avertizat niciodata cetatenii asupra vreunui risc pe care ar putea sa il reprezinte creditele in moneda elvetiana.

Astfel, consider ca statul ar trebui sa preia initiativa in rezolvarea acestei probleme, prin propunerea unei solutii in care toate partile sa isi asume responsabilitatea.

In acest sens, o solutie echitabila ar fi ca toti care doresc sa aiba posibilitatea de a-si converti creditele din franci elvetieni in lei sa o poata face, la cursul din data conversiei, iar diferenta sa fie suportata in mod egal de statul roman, banca si debitor.

Daca statul roman va face efortul de a suporta o treime din pierdere, nu cred ca bancile ar putea sa refuze o astfel de propunere.”, scrie condamnatul pe blogul personal.

Pe 12 iulie 2013 a fost condamnat de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.  In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al transporturilor.

In 30 ianuarie 2014 Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013, condamnandu-l definitiv la 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

In prezent, Relu Fenechiu este incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi.