Imprimare
PDF

Primarul a cerut Comandamentului de iarna continuitate in actiunile de deszapezire


Desi pe raza municipiului Iasi au fost inregistrate fenomenele meteorologice deosebite (cod galben de ninsori si viscol), in acest moment pe toate bulevardele si strazile din oras se poate circula in conditii de iarna. Toate societatile si regiile membre ale Comandamentului de iarna de la nivelul municipiului Iasi (Citadin, Salubris, RATP, Servicii Publice, Termo-Service, Dalkia Termo Iasi, Politia Locala) au demarat actiunile de deszapezire inca din seara zilei de 28 decembrie, incepand cu ora 19.30.

”Chiar daca orasul se afla in continuare sub cod galben si in ciuda caderilor masive de zapada, in Iasi nu s-au inregistrat probleme deosebite. Ceea ce este important este ca in Iasi se circula, in conditii de iarna, si se intervine permanent pentru a nu fi blocat accesul catre spitale, institutii, puncte de alimentatie publica, hypermarketuri si alti agenti comerciali de interes public. De asemenea, se actioneaza permanent pe cele 10 trasee principale din oras pentru fluidizarea traficului. Am cerut raportari din doua in doua ore, iar comandamentul de iarna va fi in permanenta in teren pentru a fi operativ si eficient. Vreau fermitate si continuitate din partea tuturor celor implicati in actiunile de deszapezire si nu admit nicio greseala”, a declarat primarul Gheorghe Nichita, presedintele Comandamentului de iarna de la nivelul municipiului Iasi.

In noaptea de 28 spre 29 decembrie, Citadin a avut la strada 43 de autovehicule (lame, buldoexcavatoare, incarcatoare frontale, sararite etc.) si 74 de persoane. Au fost folosite 10 tone de clorura de calciu, 153 tone de clorura de sodiu cu inhibitor si 298 tone de material antiderapant. Pe durata noptii, echipajele Citadin s-au concentrat pentru deszapezirea celor 10 trasee principale din oras (Palat – Independentei – Elena Doamna – A. Panu – Sf. Lazar; Arcu – sos. Arcu – Garii – Rapa Galbena – Fatu – Petru Rares – Crisan – Closca; bd. Carol – al. Ghica Voda – al. Sadoveanu – Dr. Vicol – Vascauteanu – Maiorescu; Stihii – str. Sararie – sos. Sararie – Lascar Catargi – sos. Stefan cel Mare; Cucu – Eternitate – Moara de Vant – Drum Ciric – Spital Pascanu; V. Lupu – Metalurgiei – Pictorului – I. Creanga – Dr. Savini – Ciurchi – Holboca – Aviatiei – A. Vlaicu; G. Muzicescu – Rond Eminescu – str. Pacurari – sos. Pacurari – Toma Cozma, Canta – pasaj Pacurari – pasaj Canta; bd. Socola – bd. Primaverii – Țutora – Podu Ros – sos. Nationala – bd. Cantemir – Splai Bahlui drept – Mangeron – Splai Bahlui stang; Pasaj Alexandru cel Bun – bd. Alexandru cel Bun, bd. Dacia – Sg. Gr. Ioan – Tabacului – Sarmisegetuza – Traseu 44 – Calea Galatii; sos. Bucium – bd. Poitiers – Pasaj CUG – Pasaj Nicolina – sos. Nicolina – sos. Iasi-Voinesti – al. Tudor Neculai – sos. Iasi-Barnova) si sunt la strada si la aceasta ora.

Citadin are in stoc in acest moment 14 tone clorura de calciu, 1297 tone de sare, 1060 tone de nisip, 390 tone de material antiderapant deja preparat, respectiv 15 tone de motorina. Echipajele au intervenit de dimineata si in cartiere, urmand ca pe perioada acestei zile interventiile pe strazile secundare sa se intensifice.

Si Salubris a iesit la strada inca de asta noapte, concentrandu-se in special pe troatuare, pietele si scuarurile publice, cu 15 utilaje si 150 de persoane. Impreuna cu colegii de la Servicii Publice, in cursul zilei de astazi, cele doua societati se vor concentra cu actiunile de deszapezire in cimitire, in parcurile publice, precum si pe versanti. ”Impreuna cu colegii de la EcoPiata, vom actiona si in pietele agro-alimentare din oras, precum si si zonele adiacente, pentru a facilita transportul de marfuri in aceste zone”, a declarat Laurentiu Ivan, director Servicii Publice Municipale.

Nu sunt probleme deosebite nici in ceea ce priveste transportul public in comun, RATP avand in acest moment 6 autovehicule si 48 de persoane la strada. Acestia opereaza in principal in zona intersectiilor pentru curatarea liniilor de tramvai, dar si in zona statiilor de transport in comun, la refugii si alveole pentru curatarea ghetii si a zapezii. ”Am avut blocata circulatia cu tramvaiele pe traseul Podu de Piatra – Podu Ros, in intervalul orar 6.35 - 7.00, respectiv pe traseul Țesatura – CET, in intervalul orar 7.20 - 8.00, din cauza unor dopuri de gheata care s-au format in zona de santier. Am intervenit rapid, iar in acest moment nu avem probleme deosebite in privinta circulatiei tramvaielor si autobuzelor”, a declarat Maricel Gherca, directorul RATP.

In acest moment, pe trasee se afla 70 autobuze, 40 de tramvaie si 14 microbuze.

Echipajele Politiei Locale au patrulat toata noaptea si au colaborat cu societatile specializate in actiunile de deszapezire. In acest moment, in colaborare cu Politia Rutiera, 20 de echipaje ale Politiei Locale se afla la strada pentru fluidizarea circulatiei in oras. De asemenea, in cursul noptii trecute, echipajele Politiei Locale au identificat mai multe persoane fara adapost care au fost transportate la adapostul de noapte din C. A. Rosetti. ”In total, noaptea trecuta au fost cazate 38 de persoane, carora le-am oferit adapost si le-am oferit cate o masa calda. Adapostul din C. A. Rosetti este functional si nu sunt probleme deosebite”, a declarat Luminita Munteanu, director DAC Iasi.

In privinta furnizarii de agent termic, nici in cursul noptii trecute si nici la aceasta ora nu sunt probleme, instalatiile functionand la parametri normali. Stocul de carbune de la CET Holboca este de 128325 tone, iar cel de pacura de 1760 tone. Stocul de pacura de la CET Tudor este de 8200 tone.

Municipalitatea ieseana face apel la toti cei responsabili (asociatii de proprietari, societati comerciale, persoane fizice si juridice) sa-si respecte obligatiile si sa intretina trotuarele pe care le au in administrare, in conformitate cu HCL 172/2002, pentru ca Primaria sa se poata concentra pe celelalte zone ale municipiului Iasi (spitale, artere de circulatie, cai de transport public etc.).

Municipalitatea face apel si catre conducatorii auto sa fie intelegatori cu echipele si utilajele aflate la strada si sa colaboreze pentru ca actiunile de deszapezire sa nu fie intarziate!