Imprimare
PDF

Penitenciarul de maxima siguranta din Iasi, pazit de 11 detinuti. Reforma „Tudorel“


Situatie pe cat de ciudata, pe atat de ingrijoratoare in cea mai periculoasa inchisoare din toata Moldova: infractorii pazesc puscaria din Copou, cot la cot cu gardienii. Asta desi Penitenciarul Iasi este singura unitate carcerala de maxima siguranta din zona. 11 detinuti sunt folositi de conducerea unitatii in posturile de paza, avand atributii aproape egale cu cele ale unui gardian. Situatia dateaza de aproape un an, cand, pentru a acoperi lipsurile de personal din sistemul penitenciar, sefii de la Bucuresti ai ANP, avand girul ministrului Justitiei in subordinea caruia functioneaza, au legiferat aceasta practica controversata. Angajatii Penitenciarului Iasi sunt nemultumiti de noii „colegi“ si reclama ca sefii pun semnul egal intre un puscarias si un agent de penitenciar, absolvent de studii militare. Decizia folosirii de detinuti in posturile de paza este cu atat mai ciudata, spun si sindicalistii, cu cat angajati din cadrul inchisorii iesene au fost detasati la Vaslui.
Din septembrie 2017, mai multi infractori incarcerati in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi sunt folositi de catre conducere in perimetrele de paza. Situatia neobisnuita este provocata de lipsa de personal, insa este criticata foarte dur de catre agentii si ofiterii din penitenciar, care se plang ca se pune semnul egal intre ei si persoanele private de libertate.
 
Detinutii folositi in posturile de paza sunt din categoria celor care presteaza munca in perioada detentiei, pentru asta ei primind beneficii la eliberarea conditionata. Puscariasii-paznici nu folosesc arme, insa au un rol destul de important, fiind cei care, daca se intampla ceva in perimetrul a carui paza o asigura, trebuie sa alerteze personalul inchisorii. Ei sunt selectati din randul celor care isi executa pedepsele in regim deschis, care nu au creat probleme in penitenciar sau nu sunt cunoscuti ca fiind apropiati clanurilor interlope.