Imprimare
PDF

Nichita revine in administratie


Gheorghe Nichita revine in administratia publica. Fostul primar nu se intoarce insa la Palatul Roznovanu, ci la Consiliul Judetean, in calitate de consilier al presedintelui Maricel Popa.

Cooptarea in aceasta functie a fost una suprinzatoare, care i-a lasat fara replica pe fostii colegi din PSD si i-a revoltat pe liberali, acestia anuntand ca vor reclama situatia la Comisia Europeana. Nichita spune ca doreste sa ramana in viata publica pentru ca nu mai are rabdare sa stea fara serviciu si pentru ca are nevoie si de un salariu, in conditiile in care conturile i-au fost blocate de DNA, iar pe toate bunurile sale s-a pus sechestru.

Gheorghe Nichita se intoarce victorios in viata publica, in ciuda proceselor inca aflate pe rol, in unul dintre dosare, cel al mitei, fiind inca sub control judiciar. Fostul primar va intra chiar in aceste zile in rolul de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean. Maricel Popa i-a propus sa preia aceasta functie in urma cu doua saptamani, iar ieri l-a anuntat pe Nichita ca toate procedurile de angajare pe acest post au fost deja definitivate.

“Intr-o discutie m-a intrebat ce mai fac, daca am timp si daca as putea sa-l ajut la Consiliul Judetean. L-am intrebat despre ce-i vorba si am spus ca nu vreau sa conduc niciun proiect, nu vreau sa am niciun fel de semnatura decat daca pot sa ajut cu experienta mea. Decizia lui este luata si a facut déjà procedurile la Consiliul Judetean ca sa devin consilierul dumnealui. Formalitatile s-au facut in Consiliul Judetean si maine sau poimaine o sa avem primele discutii despre ce trebuie sa fac”, a spus fostul primar Gheorghe Nichita.

Nichita a mai spus ca a acceptat aceasta functie atat pentru a pune umarul la dezvoltarea judetului, cat si din cateva motive personale:

“Nu pot sa ma stau in situatia asta de incertitudine, trebuie sa mai fac ceva ca sa mai pot sa-mi ocup timpul, e foarte greu sa lupt cu mine insumi. Si sunt multe problem care ma marcheaza. Doi: am nevoie de bani, am nevoie de bani, de salariu. Si trei: vreau sa fiu in actualitatea ieseana in continuare”.

Fostul primar a afirmat ca i s-a mai oferit anul trecut un post, la ApaVital, dar ca l-a refuzat pentru ca ar fi insemnat pentru el o adevarata umilinta.

“Viata are moment cand trebuie s-o iei de la capat. Sa stiti ca am refuzat sef de birou la regia de apa dintr-un motiv care… chiar nu se cadea. Dar ca sa ajut, sa pun umarul la niste proiecte importante, asta o fac cu placer”, a adaugat Nichita.

Cat despre salariul pe care ar urma sa-l aiba, Nichita spune ca deocamdata nu stie cat va fi acesta. Fostul primar a spus insa ca, acum vreun deceniu, sumele pentru astfel de functii erau destul de mici.

“Stiu ca inainte vreme, cand eram primar, a fost la mine dl Simirad si vroia sa fie consilier si i-am spus ce salariu este. A renuntat, atunci avea o pensie de 11 milioane, imi aduc aminte foarte bine. Mi-a spus intr-o zi: nu ma descurc cu pensia si as putea sa fiu pe un post de consilier. I-am spus ca erau doar cateva milioane, ca asa era atunci, nu stiu cum este acum”.

In calitate de consilier al lui Maricel Popa, Nichita ar urma sa se ocupe de sistemul integrat al managementului deseurilor.

Aceasta idee i-a revoltat pe consilierii judeteni liberali. Acestia au spus ca sunt de parere ca s-au facut presiuni asupra sefului Consiliului Judetean, care a declarat pe 17 martie ca nu are niciun gand sa-l aduca in institutie pe Nichita. Mai mult, reprezentantii PNL au afirmat ca vor reclama la Comisia Europeana ca de un proiect european de amploare se va ocupa un om judecat pentru ca a cerut mita de 10 la suta din valoarea altui proiect european ca sa incredinteze lucrarile unei anumite firme.

“Nu putem noi, consilierii judeteni liberali, nu putem sa fim de acord cu acest lucru si vom protesta in cazul in care acest lucru se concretizeaza, cerandu-i demisia dlui presedinte Maricel Popa si nu in ultimul rand vom face o scrisoare catre Uniunea Europeana, catre Comisia Europeana, pentru a sesiza faptul ca o persoana care este anchetata pentru fapte de coruptie intr-un proiect cu fonduri europene este pus sa gestioneze fonduri europene”, a afirmat liderul grupului consilierilor judeteni PNL, Romeo Vatra.

Aceiasi liberali mai cred ca intrarea "pe usa din dos" in administartia publica locala a lui Gheorghe Nichita este un prim pas catre accedarea la o functie de director. Ei l-au dat ca exemplu pe Daniel Achitiei, actualul sef al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, care si-a inceput cariera tot in calitate de consilier al lui Maricel Popa.

Mai mult, liberali avertizeaza ca Nichita se va transforma in adevaratul sef al judetului, dar si al PSD Iasi, functii pe care le detine acum Maricel Popa.

“Numirea aceasta ar trebui citita tot in cheia luptelor pe care le are dl Maricel Popa cu dl Mihai Chirica, pentru ca aducerea dlui Gheorghe Nichita e un semnal catre teritoriu, e, de fapt, un aliat, dl Nichita devine din acest moment un aliat al dlui maricel Popa in incercarea de a aduce catre dansul, ca presedinte interimar al PSD, oameni din teritoriu, primarii care au lucrat pe vremuri cu dl Nichita”, a precizat consilierul judetean PNL LIviu Bratescu.

Nichita a contrazis insa aceste afirmatii, sustinand ca in momentul de fata nu este pregatit sa revina in politica, pentru ca, de altfel, are si probleme juridice.

“Nu fac politica inca. Inca. Spun treaba asta foarte clar, dar nici nu pot sta deoparte pentru ca am si eu nevoie de un salariu, totusi. Cred in momentul de fata ca nu este momentul”, a mai spus Nichita.

Cat despre parerea celui care i-a succedat in functia de primar, Nichita spune ca nu se asteapta la nimic bun de la Chirica, omul care a distrus PSD Iasi prin imaturitatea sa politica. Nichita a recunoscut ca ar fi acceptat sa-l consilieze pe Mihai Chirica daca acesta l-ar fi rugat in urma cu ceva timp, dar nu si acum, cand si-a dat seama de cum este ca om actualul primar al Iasului.

“Reactiile lui pentru mine in clipa de fata chiar nu conteaza. La ceea ce face in oras, la ceea ce face in Primarie… Cine il pune pe Mihai Chirica sa nu-mi fi oferit si el o pozitie de genul asta?”, a adaugat Nichita.

La randul sau, Chirica a comentat foarte sec angajarea lui Nichita in functia de consilier al lui Maricel Popa, precizand ca, din cauza acestei decizii, seful Consiliului Judetean va avea mult de patimit.

“Sincer, nu vreau sa comentez acest subiect pentru ca nu vizeaza activitatea Primariei in mod direct. Iar despre deciziile dlui Popa nici nu mai pot fi surprins in momentul de fata. Dumnealui isi asuma aceste decizii si probabil ca cara si concesintele lor pe tot parcursului carierei sale”, a spus primarul Mihai Chirica.

Partidul va avea de suferit ca imagine?

“Imi este greu sa spun, dar exista si aceasta posibilitate. Dar nu stiu daca partidul, cat institutia Consiliului Judetean, pentrui ca dl Nichita nu este membru al partidului in momentul de fata”.

Presedintele Consiliului Judetean nu a raspuns astazi la telefon pentru a spune clar daca isi mentine decizia de a-l angaja pe Gheorghe Nichita si ce anume l-a determinat sa ia aceasta hotarare.