Imprimare
PDF

IASI: Nocturna Bibliotecilor 2018 – Bibliotecile Unesc


Potrivit traditiei, in ultimul weekend al lunii septembrie (28-29 septembrie 2018) se desfasoara campania nationala Nocturna Bibliotecilor. In anul Centenarului Marii Uniri, campania de mobilizare nocturna a bibliotecilor este dedicata valorilor si simbolurilor culturale ale Unirii, reunind participantii sub sloganul Bibliotecile Unesc.
Pornind de la premisa ca bibliotecile aduc oamenii aproape, unesc comunitati si idei si inspira la creativitate, Biblioteca Judeteana Gh. Asachi” propune publicului un program personalizat circumscris tematicii acestei editii: vizite ghidate, proiectii de filme, prezentari de carte noua si de patrimoniu expozitii, concursuri, ateliere de creatie, jocuri interactive, lecturi publice, poezie, teatru, muzica, expozitii, activitati specifice de biblioteca (imprumut de carte pana tarziu in noapte, eliberari permise etc.) si multe alte surprize.
 
Programul pe ore al activitatilor din cadrul Nocturnei 2018 este urmatorul:
 
SECTIA DE IMPRUMUT PENTRU COPII
 
Orele 14.00-16.00: Concursuri:
Concurs de mima „Ghiceste-ma Tu!”
Concurs de cultura generala „Cine raspunde castiga!”
Concurs „Bunele maniere… in biblioteca si nu numai!”
Premiile constau in carti.
Ecranizari reusite dupa cartile citite (proiectii de filme):
Orele 16.30-18.00: The Lion King (dublat), recomandat pentru grupa de varsta prescolari/ scolari mici.
Orele 18.00-20.00: Percy Jackson si Olimpienii: Hotul fulgerului (subtitrat), recomandat pentru grupa de varsta 10-14 ani.
„Ca si noutate… titluri cautate”: expozitie si prezentare de carte aparuta la Editura Art.
„Cu cartea preferata in fotografie”: album pe site-ul bibliotecii.
 
AMERICAN CORNER:
 
Orele 14.00-20.00: „The Game Crafter” (jocuri pentru copii): invatam impreuna culori, forme sau numere, in limba engleza, sa ne concentram sa construim cel mai stabil turn din lemn sau ne distram, descoperindu-ne talentele muzicale cu ajutorul lui Makey-Makey Classic, joc ce foloseste mai multe cabluri pentru conectarea la diferite obiecte simultan si transforma orice obiect intr-un buton.
Orele 20.00-22.00: To Kill a Mockingbird/ Sa ucizi o pasare cantatoare: proiectie de film.
„Cele frumoase biblioteci din America”: expozitie de carte.
 
GALERIILE COMERCIALE, MEZANIN:
Ora 16.00: „Vesnicia pasarilor moldave” (prezentare expozitie de fotografii si galerie de sunete ale pasarilor aflate pe teritoriul Moldovei inca din cele mai vechi timpuri).
Ora 16.00: „Unirea in arta copiilor” (copiii participanti vor ilustra intr-un mod nonconformist povestile „Marii Uniri”, indrumati de voluntara bibliotecii Maria Ursache, student masterand la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi).
Ora 17.00: „Origami pentru UNIRE” (personaje create prin tehnica origami isi vor da intalnire intr-o inedita Hora a Unirii, sub atenta coordonare a doamnei Roxana Anghel).
Orele 20.00-21.00: „Provocarea cuvintelor” (in timp ce vor asculta muzica in casti, participantii vor trebui sa ghiceasca cuvantul/cuvintele – care vor fi cu referire la biblioteca, carti, lectura – spuse cu voce tare de organizatori. Cei mai precisi vor primi diverse recompense din partea bibliotecii).
Orele 20.00-21.00: „Workshop de Poezie” cu Asociatia Culturala Moldavia Iasi (participantii vor extrage unul dintre cele cinci cuvinte si vor incerca sa creeze un vers/ sau vor extrage o strofa care are cuvinte lipsa si le vor completa din memorie. La final vom citi noile „creatii”).
 
SALA DE LECTURA:
Orele 20.00-21.00: „Biblioteca VIE” (cinci „carti vii” intruchipate de tineri, isi vor spune moral povestea vietii cu accent pe discriminare – excludere sociala, neegalitate de sanse si neegalitate de gen etc.).
Orele 21.30-22.30: Recital de Poezie si Monolog cu Scoala de Teatru ProfessArt Iasi, coordonata de actor-profesor Luiza Cupceac. Recitatori: Ilinca Minea, Paula Vranceanu, George Gusuleac, Razvan Bujor, Valentin Mocanu, Tudor Istov.
 
Alaturi de noi se vor afla: membrii Atelierului de creatie „Voronet de la Scoala Gimnaziala „Ionel Teodoreanu” Iasi, elevi, cadre didactice, parinti si bunici de la Scoala Gimnaziala „Dimitrie Sturdza”; membrii Asociatiei Culturale Moldavia Iasi; Facultatea de Biologie de la „Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi; Societatea Ornitologica din Romania (SOR); Scoala de Teatru ProfessArt Iasi si voluntarii Bibliotecii Judetene, carora le multumim pentru efortul si timpul alocat in beneficiul comunitatii.
 
Pe tot parcursul serii vor fi organizate vizite ghidate in biblioteca, publicul avand ocazia de a asista la prezentari de carte veche si de patrimoniu, raritati aflate in colectiile bibliotecii si vor primi informatii despre noutatile editoriale. Cititorii care doresc sa-si reinnoiasca biblioteca personala sunt asteptati cu un punct de Book-crossing (schimb de carti).
Serviciile de biblioteca – imprumut carte, inscriere si eliberare permise de intrare – sunt disponibile pana la ora 22.00.