Imprimare
PDF

Finantare inedita la Iasi! SRI isi termoizoleaza sediul cu fonduri europene


Ne apropiem de un asa-numit moment istoric in relatia cu Uniunea Europeana: Iasul va atinge in curand valoarea de un miliard de lei, ca suma echivalenta a finantarilor pe cel mai important program de finantare, POR 2014-2020. In competitia din Regiunea Nord-Est, prin care se deruleaza finantarile, Iasul conduce detasat, avand finantari cat ale urmatoarelor doua judete din top, Botosani si Bacau, la un loc. Oportunitatea fondurilor europene a fost fructificata pana si de SRI Iasi, care isi va pune izolatie termica si termopane de 9,3 milioane lei la sediul din zona centrala. Cele mai multe proiecte apartin firmelor private iesene, dar cei mai multi bani se duc spre institutii publice din judet. Amanunte, clasamente si sumele exacte, in randurile urmatoare.
Cel mai important program european de finantare la nivel regional a intrat in linie dreapta. Daca, la mijlocul anului trecut, numaram pe degete contractele semnate in cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020, numarul lor a crescut semnificativ in ultimul an. In perioada septembrie 2017 - septembrie 2018 au fost semnate 88 de contracte la Iasi, alte 8 fiind incheiate anterior (august 2017). Firmele s-au miscat cel mai bine: in judetul Iasi 81 dintre cele 96 de proiecte apartin companiilor private. In general, firmele primesc fonduri pentru achizitia de utilaje/ echipamente si cresterea capacitatii de productie. In schimb, ca suma, in sistemul de stat sunt accesati cei mai multi bani, fiind vorba despre proiecte mari de infrastructura sau reabilitarea de monumente istorice.
 
Oportunitatea fondurilor europene a fost fructificata pana si de SRI Iasi, ce a semnat un contract in acest sens la mijlocul lunii august.
 
Cei 96 de beneficiari de fonduri POR din judetul Iasi conduc detasat topul regional, in conditiile in care valoarea proiectelor ajunge la 783 milioane lei si, probabil, in cel mult jumatate de an, va fi atins pragul de un miliard de lei. Tinand cont de valoarea proiectelor, ierarhia la nivel regional este completata de Botosani (419,6 milioane lei), Bacau (409,1 milioane lei), Suceava (390,5 milioane lei), Neamt (374,7 milioane lei) si Vaslui (269,5 milioane lei). 
 
Proiect al SRI in valoare de 9,3 milioane lei
 
La mijlocul lunii august, Unitatea Militara 0807 din Iasi a semnat un contract de finantare europeana in valoare de 9,3 milioane lei pentru reabilitarea termica a sediului. Cel mai probabil este vorba despre sediul SRI din strada Sfantul Lazar nr. 3, intrucat, in septembrie 2016, serviciul de informatii a primit de la Primarie un certificat de urbanism avand acelasi obiect: reabilitare termica cladire existenta prin imbunatatirea izolatiei termice la peretii exteriori, ferestre, tamplarie si acoperis. Contractul semnat de UM 0807 are o valoare de 9,3 milioane lei, iar peste 81% din aceasta suma reprezinta asistenta financiara nerambursabila. Initiativa prevede reabilitarea termica a cladirii ce inregistreaza „consumuri energetice mari“, conform titlului de proiect. In perioada urmatoare, SRI va lansa licitatia de executie, lucrarile avand ca termen februarie 2020. Contractul a fost incheiat in cadrul axei 3 prioritare a POR, unde sunt finantate inclusiv proiecte privind cresterea eficientei energetice la cladirile publice. 
 
Primele contracte pe POR semnate de comune
 
Din datele ADRNE rezulta ca, in judetul Iasi, in ultima luna au fost semnate primele contracte in cadrul POR de catre comune. Primul proiect a apartinut Primariei din Grozesti, ce a obtinut, la inceputul lunii august, fonduri pentru reabilitarea termica a Scolii Gimnaziale din localitate, valoarea proiectului fiind de 1,2 milioane. Ulterior, a venit randul comunei Ion Neculce sa semneze un contract pentru reabilitarea sediului Primariei in sensul cresterii eficientei energetice (1,33 milioane lei). Nu in ultimul rand, saptamana trecuta Primaria Aroneanu a demarat implementarea unui proiect (2,3 milioane lei) privind infiintarea unui centru de zi si a unei unitati de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice. 
 
Cinci proiecte au fost deja finalizate
 
Dintre cele 96 de proiecte pentru care au fost accesate fonduri europene, cinci au fost deja finalizate in perioada martie-august 2018. Proiectele, in valoare totala de 5 milioane lei, au fost implementate de cinci companii (Centrul de afaceri Logis, Geotech, DDD Servicii Medicale, Bifa Automatizari si Valiteo) si au constat in dotarea si diversificarea activitatilor derulate de acestea. Alte 88 de proiecte sunt in implementare, iar in cazul altor trei initiative contractele au fost semnate saptamana trecuta. Ultimele trei proiecte fac referire la dezvoltarea unor activitati de productie si apartin tot mediului privat (Kolos Group, General-Tex si Alpha Group), avand o valoare totala de peste 10 milioane lei.
 
De altfel, inclusiv la nivel national s-a constatat ca mediul privat este cel mai dinamic in accesarea de fonduri prin intermediul POR, motiv pentru care, zilele trecute, a fost anuntat public faptul ca firmele vor avea o noua axa de finantare, ceea ce inseamna o suplimentare de fonduri de sute de milioane de lei la nivel national. Contractele semnate pana acum de firme iesene in cadrul POR au o valoare de 187,6 milioane lei. Suma plaseaza firmele din Iasi pe primul loc in regiune, podiumul fiind completat de valoarea totala a proiectelor private din judetele Suceava - 173,1 milioane lei, si Bacau - 123 milioane lei.