Imprimare
PDF

EXCLUSIV: Expertiza Ministerului la „Elena Doamna“! Pulsul auzit, o confuzie


„Ziarul de Iasi“ a obtinut in exclusivitate informatii despre expertiza medicala in cazul bebelusului mort la Maternitatea „Elena Doamna“ realizata de catre doctorul Nicolae Cernea, specialist in obstetrica-ginecologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, profesor la UMF din aceeasi localitate.

Acesta a confirmat informatiile precizate initial in raportul medico-legal, fatul fiind mort cu cel putin 24 de ore inainte de internare, precizand insa ca un astfel de deces este frecvent intalnit in cazul gravidelor care sufera de diabet de sarcina.

„Este un lucru frecvent intalnit si uneori asteptat in cazul gravidelor diagnosticate cu diabet gestational si macrosomie fetala (n.r., boala bebelusilor giganti). Decesul este imprevizibil, poate sa survina in orice moment, fara posibilitati de evaluare. Adica nu poti sa spui ca fatul va muri in 24 de ore decat in situatii de spitalizare si urmarire continua a sarcinii, ceea ce, din pacate, la noi in tara nu se poate face“, ne-a declarat dr. Nicolae Cernea. Medicul a fost delegat de catre Ministerul Sanatatii ca expert in obstetrica-ginecologie si a analizat componenta medicala a cazului. Doctorul a precizat ca el a analizat doar componenta medicala, si anume cauzele care au dus la decesul bebeluslui, ancheta la nivel administrativ fiind realizata de catre alte organe.

Pulsul auzit, o confuzie

Acesta a detaliat ca astfel de cazuri se intampla destul de frecvent din punct de vedere medical, existand o explicatie si pentru faptul ca aparatura din spital a inregistrat gresit bataile inimii. Doctorul sugereaza faptul ca aparatele din spital au adunat pulsul din aorta si cel din vasele iliace, rezultand astfel un puls diferit de cel al mamei, care a fost confundat de catre doctori ca fiind al bebelusului. Totodata, daca spitalul ar fi fost dotat cu aparatura mai performanta, aceasta confuzie nu s-ar fi produs. „Exista situatii in care aparatele inregistreaza niste miscari din organism si circuitul sangelui in vase. Mai mult, apare frecvent situatia de sumare a pulsului aortei mamei cu cel al vaselor iliace, inregistrate aproape simultan, care dau acele 120-140 de batai pe minut, dublu decat pulsul mamei. Aparatele inregistreaza concomitent cele doua vase: aorta si vasele iliace, si apar astfel de artefacte. Pe aparate mai moderne si sofisticate, pe care nu le avem in tara, nu s-ar fi produs o astfel de confuzie“, a precizat doctorul Nicolae Cernea. In analiza sa, expertul a specificat si faptul ca, desi astfel de artefacte produse de aparatura medicala sunt comune, in acest caz nu au putut fi probate fiindca softul ecografului din Maternitatea „Elena Doamna“ s-a blocat in seara respectiva. „Aparatele sunt extrem de utile, dar vechi, si asta au inregistrat. Se intampla frecvent. Situatia particulara e ca nu au avut la dispozitie un ecograf, fiindca s-a blocat softul si trebuia sa vina cineva sa il deblocheze. Pe de alta parte, faptul ca persoana era destul de grasuta, avand 95 de kilograme la 1,5 metri, nu s-ar fi putut auzi bataile de inima ale copilului cu urechea. A fost un cumul de factori negativi“, a declarat dr. Nicolae Cernea.

Sanse mici pentru concedieri

Desi raportul doctorului poate oferi circumstante atenuante medicilor de la Maternitatea „Elena Doamna“, acesta asigura faptul ca situatia „nu va trece ascunsa pe sub pres„. Expertul considera ca, daca s-ar fi comunicat eficient cu familia, „nu se mai ajungea la aceasta explozie in presa absolut justificata. Noi trebuie sa explicam familiei o situatie neplacuta si o ora-doua, ca sa inteleaga ca acestea sunt posibilitatile pe care le avem, chiar daca uneori oamenii nu vor intelege. Ancheta insa continua, chiar si la Colegiul Medicilor, si se va ajunge la o concluzie, eu am realizat doar raportul medical“, a adaugat dr. Nicolae Cernea. In cazuri similare, doctorul a specificat ca sanctiunile au cuprins suspendarea din garzi a celor responsabili, diminuarea salariilor, oprirea de la promovare pentru o anumita perioada de timp, dar nu s-a ajuns in astfel de cazuri niciodata la desfacerea contractului de munca.

Anchetele continua

Expertiza realizata de doctorul Nicolae Cernea a fost trimisa catre Ministerul Sanatatii, care va intocmi un raport dupa finalizarea tuturor anchetelor. Momentan, in comisia de expertiza de la nivelul Directiei de Sanatate Publica Iasi s-a propus, data fiind complexitatea cazului, solicitarea efectuarii unei expertize. A fost selectat numele profesorului doctor Florin Stamatin de la Cluj-Napoca, expert si el in obstetrica-ginecologie, ale carui servicii exista posibilitatea sa fie achitate de catre parintii bebelusului decedat, fiindca legislatia stipuleaza ca expertiza este platita de catre cei care depun plangerea. „Deocamdata nu s-au discutat detaliile cu privire la sosirea profesorului la Iasi. Demersul se va face pe cale oficiala, ceea ce inseamna ca va mai dura cateva zile, pentru ca nu poate fi anuntat telefonic, ci prin documente oficiale. Daca va fi de acord sa realizeze expertiza, atunci se vor discuta aspectele legate de onorariul sau. Expertiza poate fi gratuita doar daca medicul accepta sa lucreze pro bono. Practic, mai sunt o serie intreaga de pasi pe care trebuie sa ii efectuam, nu pot estima cand se va finaliza ancheta“, a declarat dr. Lucian Indrei, directorul DSP Iasi.