Imprimare
PDF

E OFICIAL! Iata acuzatiile care i se aduc sefului CJ Iasi, Maricel Popa! Procurorii DNA au dispus urmarirea penala - COMUNICAT


UPDATE - Iata raspunsul oficial al CJ Iasi: "Ca urmare a comunicatului de presa transmis astazi, 7 noiembrie 2017, de Directia Nationala Anticoruptie, referitor la inceperea urmaririi penale a Presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa,
 
 facem precizarea ca acesta se prevaleaza de prezumtia de nevinovatie si nu comenteaza informatiile aparute in mass-media . Presedintele CJ isi rezerva dreptul de a-si demonstra nevinovatia in fata organelor de cercetare penala."
 
Stirea initiala - Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Iasi au dispus continuarea urmaririi penale fata de suspectii:  
 
POPA MARICEL, la data faptelor si in prezent presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi, pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
ACHITEI DANIEL-IOAN, la data faptelor director al Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) Iasi si consilier personal al presedintelui C.J. Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de:
 
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte), 
 
- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
 
ECHIMOV ION, administrator al S.C. Eky Sam S.R.L., pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
S.C. EKY SAM S.R.L. pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Din ordonantele intocmite de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia: 
 
In perioada 2016-2017, suspectul Popa Maricel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, beneficiind de ajutorul suspectului Achitei Daniel-Ioan, a incalcat prevederile legale privind desfasurarea activitatilor de investitii si reabilitare a infrastructurii judetene, in sensul ca, direct sau prin intermediar, a sistat in mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect intretinerea drumurilor judetene.
 
Concret, in contextul unui scandal mediatic creat in legatura cu lucrarile de intretinere ce se efectuau pe drumul judetean 248 A (Iasi –Voinesti - Tibanesti), suspectul Popa Maricel a stopat lucrarile respective pe motiv ca ar exista nereguli la efectuarea lucrarilor, fara ca aceasta hotarare sa aiba la baza vreo expertiza tehnica.
 
In plus, procedand in aceeasi maniera, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societati din cadrul asocierilor de firme care au castigat doua din contractele amintite mai sus si inlocuirea acesteia cu una “agreata”.
 
Intr-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infractionale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmei respective in suma de 717.898 lei.  
 
In celalalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achitei Daniel-Ioan, activitatea de dezapezire a drumurilor judetene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasa din sarcina aceleiasi firme si preluata in mare parte de catre SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit catre S.C Eky Sam S.RL in valoare de 1.127.563 lei.
 
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. 
 
Efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 
Sursa: bzi.ro