Imprimare
PDF

Criza de sange fara precedent la Iasi: zile cu nici macar o treime din necesar


In ultimele doua saptamani, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina (CRTS) a tras de mai multe ori alarma atat in mediul online, cat si offline, anuntand ca stocul de sange al unitatii este ingrijorator de scazut.
„Avem mare nevoie de dumneavoastra, oameni cu inimi mari. Stocul de sange al unitatii este insuficient“, era mesajul pe care l-au postat ieri cei de la CRTS pe pagina lor de Facebook. Reprezentantii CRTS spun ca, in prezent, resursele sanguine se bazeaza doar pe donatorii zilnici, pentru ca nu mai exista un stoc de care sa dispuna.
 
Spre sfarsitul saptamanii trecute, spre exemplu, numarul celor care au donat sange a oscilat de la o zi la alta. Daca vineri au reusit sa se urce pe scaunele de donare 41 de oameni, un numar considerat imbucurator pentru perioada aceasta, dar tot insuficient, din moment ce necesarul ar fi de 80 de donatori pe zi, joi au fost aproape jumatate, adica in jur de 24 de donatori. Adica sub o treime din cat ar trebui.
 
West Nile mai lipsea
 
Situatia e cu atat mai dificila cu cat, spun cei de la CRTS, oamenii din comunele unde au aparut purtatori ai virusului West Nile nu mai pot dona timp de 30 de zile pentru a nu risca sa transmita boala mai departe.
 
De asemenea, de la aparitia virusului in judet, medicii de la Centru sunt mult mai atenti la consultarea celor care trec pragul institutiei cu scopul de a dona, asigurandu-se ca acestia nu au intepaturi de tantari sau alte semne care ar putea indica prezenta unei boli.
 
Reprezentantii CRTS au instiintat spitalele de situatie, unitatile sanguine spitalicesti trebuind sa foloseasca cu mare grija fiecare punga de sange pe care o primesc. Criza de sange nu se manifesta insa doar la nivelul Iasului, ci este peste tot in tara, in cele 41 de unitati de sange existente. In acest context ingrijorator, anul acesta se punea in discutie si renuntarea la recompensele pentru donare.
 
Ministerul Sanatatii ofera insa clarificari, prin intermediul unei comunicari, sustinand ca deocamdata nu se va recurge la acest demers si ca nicio reglementare a Uniunii Europene nu interzice recompensarea oamenilor cu bonuri valorice, scutire de munca sau reducere la transportul in comun.
 
Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca ideea a fost o sugestie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prin care se sublinia ca donarea ar putea fi voluntara, insa aceasta propunere nu are un caracter obligatoriu.
 
Ce vinovati a gasit Ministerul Sanatatii
 
De asemenea, Ministerul Sanatatii precizeaza ca de vina pentru situatia actuala este lipsa de educare a populatiei legat de importanta donarii, care e cauzata de neimplicarea ministerelor, administratiei publice, precum si a institutiilor culturale si chiar a mass-media in procesul de promovare a donarii de sange.
 
„Din pacate, de-a lungul timpului, institutiile sus-mentionate, care potrivit legii au obligatia sa sprijine actiunile de promovare organizate in scopul donarii de sange si componentelor sanguine umane, potrivit competentelor pe care le au, nu au acordat un suport corespunzator Centrelor de Transfuzie Sanguina“, se precizeaza in comunicarea citata.
 
O comunicare neclara, totusi, din moment ce mass-media nu are o obligatie „legala“ de a promova demersurile mentionate, ci doar una ce deriva din considerente deontologice.
 
Se pierde enorm de mult timp la donare
 
La Centrul de Transfuzii din Iasi, si voluntarii studenti ai Asociatiei „Trei Vieti“ incearca sa atraga cat mai multi donatori lucrand pentru moment la aspectul exterior al cladirii, urmand ca apoi sa se ocupe si de aparatura.
 
„Am montat o firma luminoasa ca sa reusim sa aducem in atentia publicului unde este Centrul de Transfuzii, pentru ca lumea nu prea stia. Ea se vede din ambele sensuri, si pe timpul noptii, si pe timpul zilei. De asemenea, am adus un artist desenator care ne face niste figuri 3D pe unul dintre peretii de la intrare, pentru a o face mai prietenoasa, pentru ca ni se parea ca e dominata de culori triste. Pe langa lucrarile de exterior, incet am vrea sa ne mutam si la partea de interior, unde urmarim si inlocuirea aparaturii, care trebuie schimbate“, a declarat Dan Popescu, fondatorul asociatiei.
 
Cei care vor sa doneze sange pot sa o faca la sediul CRTS, de pe strada Nicolae Balcescu nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfantul Spiridon“, de luni pana vineri, intre orele 7 si 13. Regulile pentru donare sunt mentionate pe site-ul institutiei. Din pacate, aici lasa de dorit si modul de organizare, dar si lipsa personalului, pentru o donare, un donator trebuind sa aloce intre doua-trei si chiar patru-cinci ore.