Imprimare
PDF

Antibiotice Iasi: „Productia de medicamente din Romania are potential sa ajunga la un miliard de euro”


Romania nu are strategie pentru industria farmaceutica, nici traditie in domeniu, sectorul dezvoltandu-se odata cu tranzactiile de la Terapia si Sicomed, a precizat Ioan Nani, directorul Antibiotice Iasi, care a mai spus ca aceasta situatie se poate schimba, productia locala avand un potential de un miliard de euro, transmite cotidianul Adevarul.

„Nu as vrea sa gresesc, dar si acum daca mergem la Institutul National de Statistica vom gasi acolo ceva despre industria chimica si petrochimica, unde suntem asimilati si noi, ca producatori de farmaceutice. Romania nu a avut specialitate in industria de medicamente, ci in industria constructoare de masini, agricultura. Eforturile sustinute ale unor comunitati de oameni in cazul nostru sau ai unor actionari care au venit la Terapia, la Sicomed, au determinat pana la urma existenta unei productii de medicamente in Romania. Nu exista o traditie, sa speram ca in perspectiva va exista, pentru ca s-a dovedit ca industria farmaceutica aduce contributii importante la bugetul de stat si sustine o buna parte din sistemul de sanatate din Romania", a declarat Ioan Nani, la ZF Pharma Summit '14, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, in prezent, productia in Romania se situeaza la 600-650 milioane de euro, iar capacitatea reala de productie a primilor patru-cinci producatori romani este cu cel putin 40% mai mare.

„Eu consider ca actualele platforme din Romania pot ridica productia undeva la 1 miliard de euro, dar trebuie sa tinem cont de un aspect important: un produs romanesc se vinde in medie cu 1,75 lei, fata de un produs vandut in general in piata din Romania de 3,5 lei per unitate. Productia din Romania poate ajunge la 50% din consum, dar trebuie sa vedem cum este impartita pe clase terapeutice”, a mai spus Nani.

Printre principalii producatori de medicamente din Romania se numara Terapia Ranbaxy, Zentiva (fostul Sicomed), Antibiotice Iasi, Labormed Alvogen si Biofarm. O fabrica importanta de pe piata locala era si Europharm Brasov, dar aceasta unitate urmeaza sa fie inchisa anul viitor, in urma deciziei grupului britanic GSK, proprietarul unitatii.