Imprimare
PDF

ANPC a confiscat aproape o tona de alimente EXPIRATE. Amenzile au fost pe masura!


Aproape o tona de alimente expirate au fost retrase, intr-o saptamana, comerciantii fiind amendati cu 1,2 milioane de lei, de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), informeaza institutia. ANPC a desfasurat, in perioada 9 - 13 februarie, actiuni de control cu privire la modul de respectare a prevederilor legale la indicarea preturilor la comercializarea produselor alimentare si incadrarea in data durabilitatii minimale.

Au fost controlati 732 de operatori economici, constatandu-se abateri la 622 (aproximativ 85%), si a fost verificata o cantitate de aproximativ 141 de tone de produse alimentare, constatandu-se ca aproximativ 14 tone (10%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor. Inspectorii ANPC au dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 916 kg de produse alimentare in valoare de 10.000 de lei, produse improprii consumului uman, si aplicarea a 459 de amenzi in valoare de 1.293.300 lei.

Vanzarea de aliment cu data de expirare depasita a fost pricipala abatere constatata. Au fost gasite, printre altele, bere si produse din carne expirate de la inceputul lunii, ketchup expirat din 10 noiembrie 2014, vin expirat de cinci zile, dulciuri expirate de trei luni si cafea expirata de un an.