Imprimare
PDF

Aeroportul Iasi se indreapta spre un nou record de trafic. Se va redeschide si T1


Cu 124.040 de pasageri inregistrati luna trecuta, Aeroportul Iasi marcheaza prima luna completa din extrasezon cu o scadere obisnuita a traficului, dar cu o crestere consistenta fata de luna octombrie a anului trecut (107.114 pasageri). In primele zece luni ale lui 2018, numarul calatorilor care au tranzitat Aeroportul International a fost de aproape 1,06 milioane, ceea ce intareste previziunea de 1,26 milioane de pasageri pentru intreg anul in curs. Recordul stabilit anul trecut va fi depasit astfel cu peste 100.000.
La nivelul intregii tari, lider incontestabil este aerogara „Henri Coanda“ (Otopeni), prin care trecusera deja 10,5 milioane de calatori in primele 9 luni din anul in curs. Aeroportul „Avram Iancu“ (Cluj-Napoca) a inregistrat in aceeasi perioada 2,16 milioane de oameni, iar „Traian Vuia“ (Timisoara), 1,15 milioane. Aeroportul din Iasi a „trecut“ milionul la jumatatea lunii octombrie.
 
Daca afluenta este tot mai mare, extinderea infrastructurii aeroportuare se lasa asteptata. Regia a scos la licitatie abia saptamana trecuta intocmirea unor noi studii de fezabilitate, atat pentru proiectul unui nou aeroport pe partea cealalta a pistei, cat si pentru extinderea terminalelor existente. Celelalte proiecte cu finalitate imediata, anuntate inca de anul trecut – noua platforma de stationare a avioanelor si redeschiderea terminalului T1 – nu au fost realizate pana in prezent.
 
„T1 este practic gata si va fi redeschis in cel mult doua saptamani“, ne-a declarat aseara directorul general al Aeroportului, Catalin Bulgariu.
 
Mai mult, la ultima sedinta a Consiliului Judetean, directorul general al aerogarii a fost prins de consilieri intr-un tir de intrebari legate atat de o propunere de concesionare de lunga durata a sediului Aviatiei Utilitare, in schimbul amenajarii acestuia ca terminal de service pentru avioane si elicoptere, cat si de aspectul neingrijit al spatiilor publice din actualele terminale. Acest din urma aspect a fost motivat de Catalin Bulgariu tot pe seama aglomeratiei din orele de varf, cand mai multe sute de oameni – 800, chiar 1.000 – se afla intr-un interval foarte scurt de timp pe Aeroport.