Imprimare
PDF

1 Decembrie 2018 – Ziua Nationala a Romaniei – program complet


Manifestarile din acest an vor avea loc in piateta Palatului Culturii, programul debutand la ora 9.00 cu un concert de muzica populara „Noi suntem romani”. Vor canta elevi din Iasi (David Simion, Andrei Nicai, Maria Ionescu, Diana Cracana), dar si artisti cunoscuti precum Daniela Condurache, Olimpia Iacob Nistor, Stefan Pintilii, Cristinel Iordachioaia sau Nadia Duluman.
Din program fac parte si dansatori ai Ansamblului „Mugurelul” din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi.
 
La ora 10.00 vor incepe manifestarile oficiale dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei: Te Deum (Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Episcopia Romano-Catolica), alocutiuni din partea IPS Teofan, PS Gherghel, prefectului Judetului Iasi, presedintelui Consiliului Judetean Iasi, primarul Municipiului Iasi si a prof. univ. dr. Mihai Crucianu, care a implinit in acest an 100 de ani.
 
Dupa rostirea discursurilor va urma depunerea de coroane la statuia domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si defilarea fortelor armate.
 
De la ora 11.00 vor reveni pe scena artistii de muzica populara, urmand a fi servita masa traditionala (fasole, carnati, vin fiert si ceai) iesenilor prezenti la manifestari.
 
Seria evenimentelor prilejuite de 1 Decembrie va continua la Primaria Municipiului Iasi, unde, de la ora 12.00, va avea loc lansarea mapei filatelice dedicate Centenarului Marii Uniri, proiect realizat de Romfilatelia.
 
In aceeasi zi va fi aprins si iluminatul de Sarbatori, la ora 17.00, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Craciun.
 
De la ora 17.15 va avea loc retragerea cu torte a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant – Palatul Culturii, urmand ca la ora 17.30 sa fie intonat imnul national al Romaniei in fata Palatului Culturii.
 
In aceeasi seara va fi deschis si „Oraselul Copiilor” (cu tema Centenar) pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant.
 
Ziua va fi incheiata la Palatul Roznovanu, unde, de la ora 18.00, primarul Mihai Chirica va oferi un dineu cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. In cadrul evenimentului vor fi lansate trei volume „Iasi, Oameni ai Cetatii”, pentru domeniile arte plastice, literatura si arta dramatica. Vor lua cuvantul Felix Aftene (arte plastice), Ioan Holban (literatura) si Oltita Cintic (arta dramatica).