Imprimare
PDF

Vladimir Putin si Angela Merkel au discutat despre conflictul din Marea Neagra. Ce i-a cerut liderul rus


Presedintele rus Vladimir Putin i-a impartasit cancelarului federal german Angela Merkel “profunda ingrijorare” a Moscovei dupa instaurarea in Ucraina a legii martiale.
Putin i-a cerut Angelei Merkel sa descurajeze Kievul in legatura cu orice actiune “negandita”, a anuntat marti Kremlinul, intr-un comunicat citat de AFP, transmite Agerpres.
 
Cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la initiativa partii germane, pentru a discuta despre “incidentul periculos” care a avut loc duminica in Marea Neagra, potrivit aceleiasi surse.
 
In timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin ”si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu decizia Kievului de a-si aduce fortele armate in stare de alerta si de a instaura legea martiala”, se spune in comunicat.
 
Presedintele rus a denuntat “actiunile de provocare ale partii ucrainene si incalcarea grosolana a normelor de drept international de catre navele militare ale acesteia”, subliniaza comunicatul.
 
De asemenea, Putin si-a exprimat “speranta ca Berlinul va putea influenta autoritatile ucrainene pentru a le descuraja in legatura cu ulterioare actiuni negandite”, adauga textul comunicatului emis de Kremlin.
 
Duminica, paza de coasta rusa, subordonata Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat doua nave-vedeta si un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuza ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse in largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit in Marea Neagra in timp ce aceste nave incercau sa patrunda in stramtoarea Kerci, pentru a intra in Marea Azov.
 
Dupa aceasta brusca escaladare a tensiunilor, Ucraina a anuntat luni seara introducerea legii martiale in regiunile sale frontaliere, pentru o perioada de 30 de zile.