Imprimare
PDF

Vladimir Putin anunta un nou program de inarmare. Rachete care fac inutil scutul de la Deveselu


Pana in 2027, Fortele armate ale Federatiei Ruse vor primi cele mai moderne sisteme de armament, a declarat, miercuri, presedintele rus Vladimir Putin, citat de agentia de presa rusa Tass.
“Principala problema de pe agenda noastra este sa concepem un nou program de armament pe termen lung. Programul actual, care se intinde pana in 2027, a fost lansat anul acesta. Incorporeaza cele mai moderne tendinte mondiale in privinta dezvoltarii de echipament si armament, precum si experienta de a folosi armamentul rusesc in situatii de lupta, in Siria”, a precizat Vladimir Putin, citat de Tass.
 
“Pe cale de consecinta, fortele armate vor primi cele mai noi sisteme militare, ce vor depasi parametrii oponentilor nostri”, a completat presedintele rus.
 
Printre sistemele de armament mentionate de Vladimir Putin care ar urma sa fie livrate fortelor armate se numara avionul Sukhoi-57 - primul aparat rusesc de generatia a cincea -, tancul T-14 Armata, sistemele de rachete sol-aer S-500, submarinele Proiect 677 din clasa Lada si rachetele intercontinentale balistice RS-28 Sarmat.
 
Acestea din urma, conform declaratiilor oficialilor rusi din luna martie, nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat in Romania. Ele ar urma sa intre in productia de serie peste doi ani, cand vor intra in dotarea diviziei de rachete strategice cu baza in Ujur (o localitatea din regiunea Krasnoiarsk, in Siberia).
 
″Intre timp, este necesar sa mergem inainte si sa planificam dezvoltarea si fabricarea unei noi generatii de sisteme de armament, care vor stabili imaginea Fortelor Armate Rusesti pe termen lung, pentru deceniul ce va urma”, a mai precizat Vladimir Putin.
 
Planul de modernizare al fortelor armate rusesti cu data scadenta anul 2027 este al doilea din ultimii zece ani. Armata rusa a mai trecut printr-un proces intens de modernizare ca urmare a Razboiului din Georgia din 2008, proces ce s-a incheiat in 2014. Atunci, Federatia Rusa a fost nevoita sa-si amane planurile de modernizare datorita scaderii abrupte a pretului la petrol si datorita impunerii de sanctiuni de catre Statele Unite si Uniunea Europeana ca urmare a izbucnirii crizei din Ucraina.
 
Potrivit datelor Institutului de Cercetare al Pacii Internationale din Stockholm (SIPRI), Rusia a crescut cheltuielile militare pana la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2016. Din acel an insa, ele au scazut pana cand au ajuns la aproximativ 1,7% din PIB. Doar in 2017 cheltuielile militare ale Rusiei au scazut cu 20% comparativ cu 2016.