Imprimare
PDF

Un tanar francez, condamnat la inchisoare pentru numele pe care i l-a dat retelei WI-FI


Un tanar de 18 ani din Dijon, Franta, a fost condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare pentru propaganda terorista. Baiatul a ajuns in aceasta situatie din cauza denumirii pe care o daduse retelei sale WI-FI, "Daesh21".

Acest cuvant face trimitere la acronimul din limba araba privind gruparea terorista Statul Islamic, iar numarul 21 reprezenta numarul departamentului Cote d'Or, unde se afla orasul Dijon, potrivit aktual24.ro.

Tanarul a ramas socat in momentul in care a aflat de ce este acuzat, spunand ferm ca el nu este terorist. Acesta a fost condamnat la 100 de ore de munca in folosul comunitatii, insa a refuzat, iar pedeapsa a fost transformata in trei luni de inchisoare cu suspendare.

Potrivit avocatei tanarului, Karima Manhouli, acesta a fost reclamat la politie de unul dintre vecinii sai care a descoperit numele retelei, iar autoritatile au luat calculatorul baiatului pentru a face verificarile necesare.

 ”Se poate pune intrebarea daca aceasta legislatie este in concordanta cu legea franceza si daca respecta principiile fundamentale protejate de Constitutie, de Declaratia Drepturilor Omului si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta legislatie privind elogierea terorismului este recenta, insa foarte multi oameni considera ca nu este in concordanta cu textele noastre privind drepturile omului si libertatea de expresie”, a explicat avocata.

Pentru a evita alte interpretari, tanarul si-a schimbat denumirea retelei cu "Roudoudou21", dupa numele unui artist francez.