Imprimare
PDF

Trump anunta ca va avea loc un nou summit cu Kim Jong-un


Presedintele american, Donald Trump, a declarat ca va avea loc un nou summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un si ca un anunt in acest sens va fi facut in curand, scrie The Guardian.
Trump a tinut luni un discurs la New York alaturi de presedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Cei doi presedinti s-au intalnit la Adunarea Generala ONU si au semnat un nou acord comercial bilateral. Moon a declarat ca i-a transmis lui Trump un nou mesaj din partea lui Kim.
 
„Kim a fost foarte deschis si minunat, sincer. Cred ca el vrea sa se intample ceva. Asa ca am procedat foarte bine, din acest punct de vedere, cu Coreea de Nord. Vom avea al doilea summit cu Kim in viitorul apropiat. Cred ca intr-o perioada scurta de timp urmeaza sa fie anuntat si sa fie stabilita o locatie”, a declarat Trump, scrie News.ro.
 
Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, va fi cel care se va ocupa de organizarea summit-ului, el declarand ca spera sa calatoreasca la Phenian in curand.
 
Abordarea presedintelui american s-a schimbat semnificativ fata de acum un an. In timpul adunarii generale ONU din septembrie 2017, Trump l-a insultat pe Kim si a amenintat ca „va distruge in totalitate” Coreea de Nord, daca Statele Unite vor fi nevoite sa isi apere tara si aliatii.
 
De atunci, insa, a avut loc un summit intre cei doi lideri in Singapore, in iunie 2018. Kim a promis dupa intalnire ca va lucra pentru dezarmarea nucleara completa a Peninsulei nord-coreene. Nu au existat insa progrese semnificative in acest sens.
 
Totusi, in timpul unei intalniri cu Moon de saptamana trecuta, Kim s-a oferit sa inchida principalul complex nuclear de la Yongbyon, daca va exista reciprocitate din partea SUA.
 
Moon a declarat ca dorinta lui Kim „de a dezarma nuclear peninsula coreeana” inseamna ca decizia Phenianului de a „renunta la programul sau nuclear a devenit oficiala si astfel nu mai poate fi intoarsa.”
 
Moon i-a transmis lui Trump: „Datorita deciziei tale curajoase si abordarii noi, suntem pe cale sa rezolvam o problema pe care nimeni nu a putut sa o rezolve in ultimele decenii.”