Imprimare
PDF

Transfer de securitate, de la NATO la afgani


NATO a marcat formal, ieri, incheierea razboiului din Afganistan, cu o ceremonie ce a avut loc in capitala tarii, Kabul, dar insurgentii cu care au luptat 13 ani reprezinta inca o problema nerezolvata complet.

Ceremonia simbolica a avut loc la sediul NATO din Kabul si a pus punct, oficial, misiunii de lupta, condusa de SUA, a Fortei Internationale pentru Asistenta de Securitate (ISAF). „Impreuna am scos poporul afgan din negura disperarii si i-am redat speranta in viitor”, le-a spus generalul John Campbell, comandantul american al ISAF, soldatilor Aliantei. „Drumul nostru ramane plin de provocari, dar tarile noastre sunt mai sigure si vom triumfa”, a explicat el.

Resolute Support

Festivitatea a marcat transferul de responsabilitate catre fortele afgane, care vor prelua total controlul securitatii in tara. ISAF va avea doar o misiune de „pregatire si sprijin”, sub comanda NATO, din 1 ianuarie 2015. Misiunea „Resolute Support” va avea 13.500 de militari, majoritatea americani, in incercarea de a invinge talibanii care au facut, in acest an, 10.000 de victime. ISAF avea militari din 50 de natiuni si a fost infiintata in 2001, dupa atacul terorist din 11 septembrie din SUA. In cei 13 ani de lupte, in total au fost ucisi 3.500 de soldati, dintre care 2.224 americani. In 2010, ISAF avea 140.000 de oameni, dar numarul lor a scazut treptat.