Imprimare
PDF

Taifunul Mangkhut. 2,5 milioane de oameni au fost evacuati in cea mai populata regiune din China


China este lovita de cel mai puternic taifun din acest an. Mangkhut isi croieste drum prin cea mai populata provincie chineza, dupa ce a lovit Hong Kong si Macao cu rafale feroce.
Taifunul a lasat dezastru in Filipine. Ploile au provocat alunecari de teren devastatoare, care au luat cel putin 59 de vieti.
 
Vantul care a suflat chiar si cu peste 170 de km pe ora a desprins schelele de pe zgarie norii din Hong Kong, a spart ferestre si a smuls acoperisuri. Autoritatile le-au cerut oamenilor sa ramana la adapost. Chiar si asa, in jur de 200 de persoane care au ignorat avertismentul au ajuns la spital dupa ce au fost lovite de bucati de metal si sticla luate de vant.
 
Promenada si portul au fost izbite de valuri care au atins si trei metri si jumatate inaltime. Furtuna a provocat inundatii si a paralizat orasul. Pe aeroportul international din Hong Kong un nod aerian important in regiune, au fost anulate peste 800 de zboruri, situatie care a afectat 100.000 de pasageri.
 
Regiunea Hong Kong s-a aflat timp de zece ore sub alerta maxima.
 
“Au fost inregistrate rafale de vant de 232 kilometri pe ora, asa ca trebuie sa ne ferim de resturile purtate de vant. Mangkhut este considerata una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit Hong Kongul, de cand sunt inregistrate aceste taifunuri, din 1946 si pana acum”, a transmis corespondentul CNN.
 
Furtuna a lovit apoi provincia Guangdong, cea mai populata din China. Aproape 2 milioane si jumatate de oameni au fost evacuati.
 
Fapt fara precedent, taifunul a convins autoritatile din Macao sa inchida faimoasele cazinouri din aceasta mica regiune autonoma.
 
Taifunul a facut deja zeci de morti in Filipine, prima tara care i-a stat in cale. Ploile abundente au provocat alunecari de teren violente, care au inghitit sate intregi.
 
Mangkhut isi va pierde din forta incepand de maine, pe masura ce va traversa sudul Chinei.