Imprimare
PDF

SUA au trimis un distrugator in Marea Neagra pentru ”sprijinul aliatilor”. Raspunsul Rusiei


Flota rusa a Marii Negre monitorizeaza miscarile distrugatorului american Donald Cook, care a intrat in Marea Neagra, a declarat sambata Centrul National de Control al Apararii din cadrul Ministerului Apararii din Rusia, informeaza TASS.
“Fortele Flotei Marii Negre au inceput sa urmareasca distrugatorul echipat cu rachete ghidate USS Donald Cook imediat dupa ce a intrat in Marea Neagra”, a spus centrul, potrivit caruia miscarile distrugatorului american sunt monitorizate de nava de paza Pytlivy, precum si cu ajutorul mijloacelor electronice si tehnice ale flotei.
 
USS Donald Cook a intrat in Marea Neagra sambata la ora 20.00, a specificat Centrul National de Control al Apararii din Rusia.
 
Militarii rusi au reamintit ca, in conformitate cu Conventia de la Montreux, care reglementeaza tranzitul si navigarea prin stramtorile Bosfor si Dardanele, USS Donald Cook nu poate ramane in Marea Neagra mai mult de 21 de zile, fiind o nava de razboi care apartine unei tari fara litoral.
 
Sambata dimineata, serviciul de presa al Flotei a sasea americane a raportat ca distrugatorul cu rachete ghidate USS Donald Cook din clasa Arleigh Burke a inceput sa traverseze Stramtoarea Dardanele spre Marea Neagra “pentru a desfasura operatiuni de securitate maritima si pentru a spori stabilitatea maritima regionala, nivelul de pregatire si capacitatea navala cu aliatii si partenerii NATO din regiune”, conform sursei citate.
 
Comandantul distrugatorului, Matthew J.Powel, a subliniat ca o astfel de cooperare va permite sa reactioneze eficient la viitoarele crize si sa previna posibile agresiuni, scrie EFE.
 
Agentia spaniola aminteste in acest context ca un incident naval a avut loc intre Rusia si Ucraina la 25 noiembrie anul trecut, cand trei nave ucrainene au fost sechestrate cu forta de garzile de coasta rusesti pentru a fi patruns ilegal in apele teritoriale din apropierea peninsulei Crimeea, in stramtoarea Kerci, care face legatura dintre Marea Neagra si Marea Azov. Kievul a acuzat Moscova de ″agresiune″⁣ si a declarat stare de urgenta in zece regiuni ale tarii, aminteste EFE.
 
Presedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat propunerea Berlinului de a trimite specialisti germani si francezi in stramtoarea Kerci pentru a verifica daca Moscova garanteaza navigarea libera intre marile Neagra si Azov. USS Donald Cook are baza in portul spaniol Rota si a participat la bombardamente in Siria.